На Полтавщині землевласник самовільно видобував корисні копалини: збиток державі становить 100 млн грн.

27 листопада 2022 0
Дар'я Жученя
У Полтавській області землевласник займався самовільним видобуванням корисних копалин, чим створив небезпеку для життя та здоров’я місцевих жителів.

Диканська окружна прокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно приватного підприємця, якому інкримінують скоєння кримінальних правопорушень проти довкілля. Про це повідомили у пресслужбі Полтавської обласної прокуратури.


Протягом травня-листопада 2020 року, маючи у власності 12 земельних ділянок, розташованих на території Чутівської територіальної громади, без проведення зміни цільового призначення землі, за відсутності спеціального дозволу на користування надрами, чоловік організував незаконне видобування цегельно-черепичної сировини та заволодів ґрунтовим покривом земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 24 га.

На землях сільськогосподарського призначення утворилося 11 котлованів, наповнених водою, що створило небезпеку для життя і здоров’я жителів громади (у ряді домоволодінь відбулося зменшення рівня питної води в криницях та свердловинах), та спричинило погіршення екологічної обстановки.

Унаслідок незаконних дій держава зазнала понад 100 млн грн збитків, з метою відшкодування яких прокуратура пред’явила до обвинуваченого цивільні позови.

Дії чоловіка кваліфікували за ч. 2 ст. 239-1, ч. 2 ст. 240 та ч. 1 ст. 254 Кримінального кодексу України (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом земель, що створило небезпеку для життя, здоров’я людей та довкілля, а також заподіяло матеріальну шкоду у великому розмірі, порушення встановлених правил використання надр, безгосподарське використання земель, що призвело до виведення їх із сільськогосподарського обороту).