Половина ліфтів у Полтаві відпрацювали свій термін експлуатації

03 березня 2021 0
У девʼятиповерховому будинку, що у мікрорайоні Браїлки два тижні не працює ліфт. Все через те, що зламалася деталь у механізмі. За інформацією Держпраці, половина ліфтів Полтави вже відпрацювали 25 років та потребують ремонту.

У цьому будинку, що на вулиці Маршала Бірюзова, 84 не працює ліфт. Нещодавно робили ремонт підіймача та замінили кабіну, але два тижні тому механізм зламався. Місцева жителька Яніна Даяр проживає на шостому поверсі.

"Важко, тому що дві дитини. Одну треба вести на гурток. Старшу на гуртки й в школу, а візок треба для меншої спускати й підіймати кілька разів на день. Дивишся, де там перша дитина, чи її ніхто не вкрав. Вона несе мої речі, а я несу іншу дитину на руках і це дуже важко", – розповіла місцева жителька Яніна Дайєр.

Обслуговує цей підіймач та низку інших у Полтаві компанія "Будкомплект". Там надали наступну інформацію.

"Там заказали запчастини, чекають. Поки що плати ще немає. 15 березня – десь орієнтовна дата запуску", – розказала працівниця компанії "Будкомплект".

А ось цей ліфт, що на вулиці Сакко, 16 їде повільно й гучно, а також періодично ламається. Нещодавно його ремонтували, проте деякі мешканці будинку скаржаться на його роботу.

"У нього аварійний стан, я б сказала. Бувало таке, що я в ньому застрягала, як їхала з дитиною. Він просто ставав і все. А потім ми натискали на всі кнопки і він продовжував їхати. Бувало і таке. Вчора не працював, але приїхали щось підрихтували, то зараз їздить", – розповіла Анна Дудка, місцева жителька.

"От позавчора було, двері не відкривалися, щось у ньому випало. Він їхав туди сюди й не працював, викликали службу. Приїхали зробили. Зараз ламається часто", – додав Олег, місцевий житель.

За інформацією Держпраці, із 1269 підіймачів у Полтаві близько половини вже пропрацювали понад 25 років і потребують ремонту.

"Якщо ліфт відпрацював 25 років, його зупиняють, після цього повністю оглядають і на підставі експертного обстеження пускають в експлуатацію. Зараз ми подали позов, поки що суду першої інстанції ще не було на припиняння роботи цих ліфтів, але ми чекаємо", – розповів Сергій Щербак, начальник управління Держпраці у Полтавській області.

У грудні 2020 року "ЖЕО №2" оголосили тендер на обслуговування понад 700 ліфтів. На це спрямували майже 14 мільйонів 800 тисяч гривень. Переможцем торгів стало ТОВ "Будкомплект", яке і раніше обслуговувало підіймачі міста.

Марина Голега, Максим Страшко, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення