До моржування варто готуватися ще з початку осені

12 січня 2021 0
Не варто моржувати людям, що мають хронічні захворювання та дітям до 15 років. Особам, які перехворіли на коронавірус, потрібно відмовитися від купання в ополонці протягом трьох-чотирьох місяців.

Дмитро Дорошенко плаває взимку вже 10 років. Перш ніж зайти у воду, розминається.

"Випадково прийшов. Прийшли компанією, сподобалося. Потрібно розминатися. Якщо спітнів, заходити не можна. Потрібно ходити, підготувати організм, але не перестаратися. Плаваю не менше 20 секунд", – розповів полтавець Дмитро Дорошенко. 

Наразі єдине безпечне місце для моржування у Полтаві – перший міський пляж.

"Там підготовлений пологий берег, він розташований в зоні рятувально-водолазної служби, тому там ми можемо своєчасно надати допомогу. Ми чергуємо у звичайному режимі. На Водохреща будемо чергувати в посиленому режимі. Оскільки ви знаєте, що люди вже в ніч на 19 січня будуть вже купатися", – розказав начальник комунального підприємства "Рятувально-водолазної служби" Євген Савчук. 

До моржування потрібно готуватися. Занурюватися в крижану воду можна не всім, зокрема людям, що мають цукровий діабет, проблеми з серцем та дітям до 15 років. 

"Це потрібно робити регулярно й поступово, а не тільки на Водохреща. Якщо ж людина хоче лише на Водохреща, то будь ласка, це її вибір. У цей день не використовуємо ні алкоголь, ні наркотики. Після занурення обгортаємося полотенцем чи халатом", – сказала лікарка Юлія Мошенець.

Особам, що перехворіли на коронавірусну інфекцію, не можна моржувати одразу після хвороби. На відновлення організму потрібно три-чотири місяці.