Керівництво Луганського національного університету імені Тараса Шевченка обговорило майбутнє України з Оленою Зеленською

28 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Делегати від ЛНУ взяли участь у Другому саміті перших леді та джентельменів, де поспілкувались з провідними світовими лідерами та долучились до збору коштів на реанімомобілі.

 

23 липня делегація від Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, університету, що нині провадить свою освітню діяльність на Полтавщині, взяла участь у Другому саміті перших леді та джентльменів, ініційованому першою леді України Оленою Зеленською.

 

  Цьогорічною темою заходу стало майбутнє України та світу в контексті післявоєнної відбудови. Основні дискусійні панелі були присвячені таким питанням: вимушені переселенці як наслідок найбільшої міграційної кризи в Європі з часів Другої світової війни; діти та освітній процес; фізичне та ментальне відновлення українців; жінки, їхня роль в прийнятті рішень в межах процесів відбудови України.

Захід проходив у форматі телемосту між різними містами світу. Головна студія була розміщена в Україні (Собор Софія Київська, історичний центр Києва), чотири інші – у Брюсселі, Варшаві, Лондоні та Вашингтоні.

Від Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, який наразі розташований в Полтавській області – містах Полтава, Лубни, Миргород, на захід були запрошені ректорка Олена Караман, доцент кафедри педагогіки Сергій Мамиченко, студентка навчально-наукового інституту культури і мистецтв Діана Баранник.

 

 

У другому саміті перших леді та джентльменів взяли участь багато перших леді, зокрема дружини глав Латвії, Литви, Польщі, Сербії, Ізраїлю, Німеччини, Туреччини, Греції, Бельгії, Белізу, Еквадору, Іспанії, Канади, Франції, Сполучених Штатів, Європейської Ради тощо.

 

 

Під час заходу ректорці університету Олені Караман удалося поспілкуватися із засновницею Саміту, першою леді України Оленою Зеленською, Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, Міністром освіти і науки України Сергієм Шкарлетом, Віцепрем'єр-міністром ‒ Міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Іриною Верещук, заступником Міністра оборони України Ганною Маляр, ректором Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимиром Бугровим, проректором Донецького національного технічного університету Вікторією Воропаєвою та ін. Обговорювалися питання функціонування освіти та ЛНУ імені Тараса Шевченка в умовах воєнного стану та повоєнний період.

Учасники Другого саміту перших леді та джентльменів зібрали 3,2 мільйона доларів на реанімаційні автомобілі.

У цілому такий масштабний захід став підтвердженням безпрецедентної підтримки України всім світом у боротьбі з російським фашизмом та неминучості Перемоги українського народу.