На Полтавщині з початку опалювального сезону у вогні загинули 29 людей

25 січня 2024 0
Яніна Климань
З початку опалювального періоду в Полтавській області виникла 361 пожежа, у вогні загинули 29 осіб, з них – одна дитина.

На Полтавщині з початку опалювального періоду виникла 361 пожежа. У вогні загинули 29 людей (з них одна дитина) та 20 отримали поранення. Про це на брифінгу розповів начальник відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС у Полтавській області Володимир Сліпець.

Матеріальні збитки від пожеж склали понад 26 млн грн. Найчастіше загоряння трапляються в житловому секторі через порушення правил монтажу та експлуатації печей – 110 випадків (понад 30%), порушення правил користування відкритим вогнем та порушення правил влаштування електричних мереж і обладнання – 85 пожеж (понад 23%).

 Протягом усього опалювального сезону необхідно періодично чистити димоходи та печі від сажі. Вони повинні мати протипожежні розділки від горючих конструкцій не менше ніж 38 см від дерев’яних конструкцій перекриття горища. Відстань від печі до меблів повинна бути не менша ніж 70 см, а від топкових отворів – 1,25 м. Димові труби та стіни на горищі, через які прокладені димові канали, повинні бути заштукатурені та побілені. Топити печі необхідно завершувати за 2 години до початку сну. Попіл та шлаки заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. В жодному разі не можна залишати опалювальні прилади без нагляду, навіть на короткий час.