П’яткова шпора – що це за хвороба та які сучасні методи її лікування?

25 січня 2022 0

Якщо вас постійно турбує гострий біль у стопі чи п’яті, то це може бути вагомою причиною для звернення до лікаря. Адже цей тривожний симптом може бути наслідком плантарного фасциїту, який часто плутають із п’ятковою шпорою. Про різницю цих двох захворювань, симптоми та методі їх лікування розповіла лікар із фізичної та реабілітаційної медицини клініки «МЕДІОН» Юлія Віталіївна Рисована.

- Пані Юліє, скажіть, будь-ласка, чи справді п’яткова шпора викликає больові відчуття у стопі під час ходьби?

Насправді, п’яткова шпора рідко викликає болючі відчуття і часто виявляється випадково. Насамперед, це кістковий наріст або так званий остеофіт, який часто є результатом плантарного фасциїту. Саме він викликає больовий синдром, який змушує звертатися за медичною допомогою. Але оскільки локалізація цих патологій збігається, вони часто використовуються як синоніми. Хоча насправді це не так.

- Чи можете ви пояснити, що це за захворювання – плантарний фасциїт?

Це запалення підошовної фасції, яка проходить вздовж нижньої поверхні ступні. Через постійні навантаження відбуваються постійні дрібні розтягнення і розриви, які призводять до пошкодження фасції та розвитку запального процесу. Основним симптомом цього захворювання є біль що виникає вранці з першими кроками або після тривалого відпочинку ніг.

- Що може стати причиною його виникнення?

Причиною запалення фасції є постійна мікротравматизація, що пов’язана з низькою еластичністю тканин та механічними навантаженнями на стопу. Під час тривалих перерв ці мікророзриви зростаються, але з деяким укороченням. Тому як тільки людина починає рухатися, розтягуючи ступню, то фасція знову травмується, що спричиняє біль.

Найчастіше плантарний фасциїт виявляють у людей, які мають зайву вагу, патології стоп та проблеми з хребтом чи поставою. Також причиною розвитку цього захворювання можуть стати надмірні фізичні навантаження та навіть неправильне взуття.


- Які методи застосовують для лікування плантарного фасциїту?

Сучасна медицина підходить до цього питання комплексно. Для лікування цього захворювання використовують поєднання медикаментозної терапії з фізіопроцедурами, лікувальною фізкультурою та розвантаженням п‘яти. У «МЕДІОНІ» ми відмінно лікуємо наших пацієнтів за допомогою фізіопроцедур на основі впливу звукових хвиль низької частоти, що називається ударно-хвильова терапія.

- Що це за методика та як вона діє?

Це реабілітаційний метод лікування, який заснований на точковому впливові високоенергетичної інфразвукової ударної хвилі на місце пошкодження. Під час проходження через тканини людини інфразвукова ударна хвиля зменшує больові відчуття, сприяє руйнуванню кальцинатів, тобто "шипів" , зменшує набряк та запалення. Також хвилі активізують метаболізм та кропостачання фасції, покращують еластичність та прискорюють загоєння пошкоджених тканин.

Цю методику можна використовувати на всіх стадіях захворювання. Повний курс лікування однієї зони складає в середньому від 5 до 7 сеансів. Такі процедури проводять раз на 2-7 днів.




Якщо ви бажаєте записатися на прийом, то телефонуйте на безкоштовну телефонну лінію за номером телефону 0-800-509-003. Медичний лікувально-діагностичний центр «МЕДІОН» знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Сінна, 37.