За рік у Полтаві 120 собакам та котам зробили переливання крові

22 січня 2021 0
У полтавській донорській базі 30 собак та чотири коти. Організували її волонтери два роки тому. За останній рік від тварин-донорів переливали кров понад 120 разів.

Сибірська хаскі Ренесмі у родині Юлії Коршун живе вже три роки. Це – виставкова собака, яка має понад десяток нагород із різноманітних змагань. Окрім цього Ренесмі є донором крові. Вже два рази рятувала представникам свого виду життя.

"Всі донори були використані, і ми як резервні були змушені рятувати їм життя. Вона дуже чуттєво ставиться до всіх цих процедур, тому довелось її вмовляти, виціловувати, але вона молодець", – розповіла Юлія Коршун, власниця собаки. 

Загалом у полтавській донорській базі 30 собак та чотири коти. Від початку 2021 року кров тваринам переливали тричі, а торік це зробили понад 120 разів.

Переливання крові від тварини до тварини здійснюють обовʼязково в ветеринарних лікарнях.

"Ми беремо тварину донора, кладемо на цей стіл і відбираємо кров. Заповнюємо ці пакети. Після цього донор йде додому, а тварина, яка хвора, лягає на цей стіл і ми переливаємо їй цю кров", – розказав лікар ветеринарної медицини Юрій Мироненко. 

Переливання роблять тільки в тих випадках, коли у тварини є анемія. Зазвичай таких звернень до ветеринарної клініки кілька на місяць, тому кров попередньо не відбирають.

"Це найчастіше відбувається при травмах, якщо тварина потрапила в ДТП, коли тварину нагодували отрутою. Найчастіше господарі звертаються восени та влітку, коли тварин покусали кліщі", – додав Юрій Мироненко, лікар ветеринарної медицини. Донором крові може стати собака вагою від 25 кілограмів та віком від 2-ох до 8-ми років. Крім того, тварина має бути здоровою і щепленою, без хронічних та вірусних захворювань. 

Долучити свою тварину до донорства можна, заповнивши спеціальну форму у соцмережах.

Марина Голега, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення