"Глобинському м’ясокомбінату" дозволили знову виробляти напівфабрикати. ОНОВЛЕНО

14 липня 2021 0
Ольга Семенко
Держпродспоживслужба скасувала рішення про тимчасове припинення обігу харчових продуктів у цеху "Глобинського м’ясокомбінату", де напередодні отруїлися працівники.
Головне управління Держпродспоживслужби у Полтавській області скасувало рішення при тимчасове припинення обігу харчових продуктів у цеху "Глобинського м’ясокомбінату". Про це повідомили на офіційному сайті Держпродспоживслужби.


Нагадаємо, під час позапланової перевірки приміщення цеху встановили невідповідність гігієнічним вимогам чинного законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів при обігу харчових продуктів, також зафіксували наступні порушення:


- здійснення ремонтних робіт з реконструкції відділення на другому поверсі з використанням хімічних будівельних засобів (ремонт підлоги з нанесенням бетонного покриття із зміцненням верхніх шарів хімічними засобами), у той час, як на першому поверсі у цеху з виробництва напівфабрикатів тривав виробничий процес;

- цех напівфабрикатів не забезпечений механічною вентиляцією;

- не проаналізували всі небезпечні фактори та ризики під час виробництва харчових продуктів та не впроваджено відповідних заходів щодо попередження можливого хімічного забруднення харчових продуктів. Постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, на даній ділянці виробництва не застосовані;

- на момент перевірки в обігу перебувала м’ясна продукція загальною вагою 4131,3 кг (її вирішили вилучити з обігу), яку виробили в день виникнення групового отруєння 16 працівників цеху напівфабрикатів та можливо була забруднена невідомою хімічною речовиною.

Спочатку заборону встановили на десять днів. Протягом цього часу на підприємстві мали усунути виявлені порушення та привести у відповідність вимогам чинного законодавства потужності з виробництва та обігу харчових продуктів. Інформацію про виконання рішення підприємство мало надіслати не пізніше 22 липня.

Згідно з повідомленням на сайті ГУ Держпродспоживслужби Полтавщини, Кременчуцький відокремлений підрозділ Державної установи "Полтавський обласний центр контролю та профілактики хвороб" провів відбір зразків повітря робочої зони. За результатами проведених досліджень, повітря робочої зони в цеху напівфабрикатів та у невиробничому приміщенні на другому поверсі (де проводилися роботи з облаштування підлоги) вміст речовин, що досліджувалися - ксилолу, бензолу, толуолу - не перевищує граничнодопустимих концентрацій.

Нагадаємо, 13 липня в сортувальному цеху ТОВ"Глобинський м’ясокомбінат" отруїлися 16 працівників, 14 з них госпіталізували. Як повідомили у ТОВ "Глобинський м’ясокомбінат", напередодні на підприємстві пофарбували підлогу в невиробничих приміщеннях. Припускають, що співробітники отруїлися парами від лакофарбових матеріалів.

Інформацію про подію внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 271 (Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, якщо воно спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

фото: hlobyne.info