Суд оштрафував "чорного археолога" із Полтавщини

28 грудня 2023 0
Яніна Климань
У Семенівській громаді чоловік знайшов 16 старовинних бронзових тесл, які намагався продати. Через це його суд оштрафував, а знахідки передали Національному музею історії України.

Семенівський районний суд визнав винним 35-річного жителя Семенівки у незаконному привласненні знайденого скарбу, який має особливу культурну цінність (ч. 1 ст. 193 Кримінального кодексу України).

Свою вину чоловік визнав, повідомили у Полтавській обласній прокуратурі.

Чоловіка оштрафували майже на 2 тис. грн. Також на користь держави з нього стягнули процесуальні витрати понад 17 тис. грн. Старовинні тесла передали Національному музею історії України. 

Нагадаємо, у березні 2022 року "чорний археолог", використовуючи металошукач, неподалік одного із сіл Семенівської територіальної громади знайшов 16 бронзових тесл. Надалі ці предмети він намагався продати через спеціалізований сайт в Інтернеті.

За висновками експертів, знайдені вироби є оригінальними бронзовими теслами близькосхідного типу, що були поширені на території Кавказу, Малої Азії та Східної Європи у добу ранньої та середньої бронзи (III – середина II тис. до нашої ери).

Фото: Полтавська обласна прокуратура