У Полтавській області землевласника підозрюють у спричиненні державі та екології збитків на понад 100 млн грн

02 червня 2022 0
Яніна Климань
У Полтавському районі власника десяти ділянок підозрюють у правопорушеннях проти довкілля. Збитки спричинені державі та екології - понад 100 млн грн.

Власнику десяти земельних ділянок, розташованих у населених пунктах однієї з територіальних громад Полтавського району, інкримінують кримінальні правопорушення проти довкілля.

Як повідомили у пресслужбі Головного управління Національної поліції Полтавщини, за допомогою спеціальної техніки чоловік незаконно заволодів ґрунтовим покривом земель, спричинивши довкіллю матеріальну шкоду на суму понад півмільйона гривень.

Окрім того, зібрали докази його причетності до самовільного видобутку корисних копалин, без спеціального дозволу. Згідно з висновками судових експертиз, землевласник завдав державі збитків на понад 99,5 мільйонів гривень.

Наприкінці травня 2021 року йому повідомили про підозру та вирішують питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Наразі триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, відкритому за статями Кримінального кодексу України:

безгосподарське використання земель, якщо це спричинило тривале зниження або втрату їх родючості, виведення земель з сільськогосподарського обороту, змивання гумусного шару, порушення структури ґрунту (ч. 1 ст. 254);

незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи для довкілля, що заподіяло матеріальну шкоду у великому розмірі (ч. 2 ст. 239-1);

порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров’я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин місцевого значення у великому розмірі або незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення (ч. 2 ст. 240).