Полтавських бійців ТрО незабаром можуть відправити на фронт

17 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Дмитро Лунін прокоментував можливість залучення бійців полтавської тероборони до активних бойових дій та деокупації території.

Полтавських бійців ТрО залучатимуть до виконання бойових завдань в межах усієї України. Це, зокрема стосується, зон активних бойових дій та окупованих територій. Про це 15 червня повідомив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін на своєму черговому щотижневому брифінгу для представників регіональних ЗМІ.

За його словами після набуття законопроєктом № 6521 законної сили немає жодних підстав вважати, що полтавських бійців не залучатимуть до боротьби з ворогом поза межами їхнього територіального округу та Полтавщини.

Також Дмитро Лунін додав, що враховуючи вимоги з обмеження інформації він не може назвати кількість бригад та підрозділів ТрО, місця їхньої дислокації та кількість зареєстрованих бійців. Втім, на його думку, за потреби та у випадку ухвалення відповідного рішення головного військового командування країни, полтавських бійців ТрО частково або у повному складі оперативно передислокують за межі області.

Нагадаємо, що 10 червня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 6521, який знімає обмеження на діяльність бійців територіальної оборони виключно межами регіону, в якому вона утворена. У поясненні до законопроєкту сказано, що його прийняття забезпечить значне підвищення спроможностей територіальної оборони та зробить її більш ефективною одиницею у системі Сил безпеки та оборони, а також у цілому підвищить рівень обороноздатності України.

Вже 11 червня документ набув законної сили та був взятий до відома вищим військовим командуванням країни.

Нині рішення про виконання завдань бійцями територіальної оборони у районах бойових (воєнних) дій повноважний приймати виключно Головнокомандувач Збройних Сил України. Наразі цю посаду обіймає Валерій Залужний.