Розслідування стосовно підозрюваного у корупційній схемі Олексія Басана завершили

05 листопада 2022 0
Дар'я Жученя
Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування корупційної схеми при ремонті доріг на Полтавщині.
Фото: інтернет-видання "Полтавщина"

4 листопада Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили розслідування стосовно директора державного підприємства з утримання доріг у Полтавській області Олексія Басана, підозрюваного у зловживанні службовим становищем та нецільовому використанні 29 млн грн із державного дорожнього фонду. Про це повідомили у пресслужбі НАБУ.

Стороні захисту відкрили матеріали справи для ознайомлення. Дії посадовця кваліфікували за ч. 2 ст. 210 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України.

У  2018 році Олексі Басан всупереч закону, за відсутності передбаченого бюджетом фінансування та без обґрунтування організував закупівлю послуг з розробки проєктно-кошторисної документації з капітального ремонту трьох автодоріг у Полтавській області.

Проєктування замовили в чотирьох пов’язаних між собою приватних компаній, заздалегідь підібраних очільником держпідприємства, які не мали відповідного досвіду та спеціалістів. Аби приховати корупційну схему, посадовець поділив предмет закупівлі на 22 ділянки. Це дозволило йому придбати відповідні послуги у наперед визначених компаній без оголошення відкритих торгів, за процедурою допорогових закупівель.

Експертиза, проведена в межах розслідування, встановила завищення вартості з розробки проєктно-кошторисної документації з капремонту зазначених доріг внаслідок такого поділу предмета закупівлі на понад 5,52 млн грн.

Нагадаємо, що раніше йому обрали запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 3,7 млн грн.