1 лютого розпочалася реєстрація на основну сесію ЗНО

01 лютого 2021 0
В Україні розпочалася реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Учні починають готуватися до іспиту заздалегідь. Аби скласти ЗНО на відмінно, учень повинен бути психологічно стійким, дисциплінованим та володіти загальною логікою.

Перший іспит зовнішнього незалежного оцінювання відбудеться вже наприкінці травня.

Реєстрація на тестування розпочалася вже 1 лютого й триватиме до п'ятого березня. Загальна кількість предметів для проходження зовнішнього незалежного оцінювання не повинна перевищувати п'яти. Однак, обов'язковими для проходження ЗНО у формі ДПА є українська мова, математика, історія або іноземна мова та один предмет на вибір. Деякі предмети цьогоріч будуть із нововведеннями.

"Тестові завдання цього року відрізняються від торішніх. Окрім двох форм тестів закритого та відкритого типу також додався й аналіз твору, а саме власне висловлення. Його пишуть у формі роздуму такі вправи виконують учні з п'ятого класу. Звичайно відразу опанувати такий об'єм матеріалу складно, тому краще готуватися заздалегідь", – розповіла вчителька української мови Людмила Кисіль.

Випускники почали вже готуватися до іспиту, дехто це робить під час уроків, а хтось готується з репетитором.

Одинадцятикласниця Марія Веклич буде складати іспит з чотирьох предметів.

"Раніше я готувалася з репетитором з історії України, зараз я готуюся лише до математики з репетитором. Взагалі складно весь матеріал зрозуміти, тому я вважаю, що допомога потрібна. І мені це допоможе при складанні ЗНО", – сказала одинадцятикласниця Марія Веклич.

Аби скласти іспит на відмінно, краще готуватися заздалегідь, а не в останній момент.

"Звичайно потрібно готуватися, але ж підготовка повинна тривати не 9 місяців 11 класу, а готуватися потрібно починати ще з початкової школи. Програма начебто й охоплює лише шкільний курс, але є такі завдання, які без ґрунтової підготовки учень сам не завжди може розв'язати", – вважає вчитель математики Анатолій Поліщук.

"Немає зафіксованої тенденції чи досліджень, які підтверджували б те, що діти, які готують з репетиром складають ЗНО краще. ЗНО гарно складають не завжди ті діти, які бездоганно знають той чи інший предмет. Багато цінності має дисципліна, загальна логіка та психологічна стійкість", – розповів в.о. голови громадської ради при МОН Микита Андрєєв.

А ось студентка Олександра Удовенко складала ЗНО два роки тому. Всі іспити склала на відмінно, а готувалася самостійно.

"Коли я почала готуватися, це був ще 10 клас. Під час підготовки до олімпіад та наукових робіт, я вже готувалася. Я просто надрукувала собі програму, розподіли за днями тижня, що і коли мені потрібно вивчати й робила тести", – розповіла студентка Олександра Удовенко.

Основна сесія незалежного оцінювання почнеться 21 травня, а завершиться 10 червня. Результати іспиту мають з'явитись на сторінці учасника до кінця червня.

Анастасія Гонтаренко, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення