В Україні зареєстрували перші колекторські компанії

08 вересня 2021 0
Ольга Семенко
Перші п'ять компаній в Україні набули статусу колекторських.

У Національному банку України зареєструвалися та набули статусу колекторських п’ять компаній:

ТОВ "КОМПАНІЯ АКСІЛІУМ" (ЄДРПОУ 43227197); 

ТОВ "ІНФІДІС" (ЄДРПОУ 41476560);

ТОВ "ФІНТЕХ-КОЛЕКТ" (ЄДРПОУ 44364802); 

ТОВ "СЛУЖБА ВИКОНАННЯ СТЯГНЕННЯ" (ЄДРПОУ 44303859);

ТОВ "УКРАЇНСЬКА КОЛЕКТОРСЬКА АГЕНЦІЯ" (ЄДРПОУ 41501722).  

Про це повідомила пресслужба НБУ. Нагадаємо, що 2021 року вперше з’явилося законодавче регулювання поведінки колекторських компаній та фінансових установ під час урегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами. Надавати колекторські послуги можуть лише ті установи, які зареєструються в НБУ.

Усі компанії, які на день уведення в дію відповідних законодавчих вимог здійснювали діяльність з урегулювання простроченої заборгованості й планували продовжувати її, мали місячний термін (із 14 липня до 13 серпня 2021 року), щоб подати до Національного банку необхідні документи для включення до реєстру колекторських компаній. Нацбанк, за результатами опрацювання поданих документів, реєструє установи, які відповідають усім вимогам законодавства. Інші юридичні особи, що планують набуття статусу колекторської компанії, мають необмежені строки звернення з цією метою до Національного банку. Лише компанії, внесені до реєстру, матимуть право надавати послуги з урегулювання заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

Після 14 жовтня 2021 року, в разі відсутності компанії в реєстрі, кредитодавець чи новий кредитор будуть зобов’язані достроково розірвати договір із нею на надання послуг із урегулювання простроченої заборгованості.

фото: zn.ua