Пластикові квіти із кладовищ не утилізують окремо, а вивозять з іншим сміттям

07 травня 2021 0
Пластикові квіти розкладаються у ґрунті сто років та не утилізуються окремо. Попри це, полтавці купують неживі квіти до поминальних днів та везуть їх на кладовище. У деяких полтавських громадах вже діє заборона на продаж та встановлення пластикових квітів


Традиції, які ведуть до екологічної катастрофи. Напередодні поминальних днів полтавці прибирають та прикрашають могили вінками та квітами. Обирають переважно штучні, бо стоятимуть такі квіти довше.

"Обираємо квіти неживі. Тому що, треба, аби було видно, що за могилою слідкують. А живі, ну ми ж сюди щодня не наїздимося, отак на могилу поклали й все. Це бабусі, прабабусі", – сказав полтавець Святослав Єзерський.

А от Антоніна Семенівна обирає живі квіти. На кладовище ходить раз на три дні, з новим букетом.

"Тільки живі. Правда міняти треба, одні забираю, інші ставлю. Це батько й син. Ставлю їм один букет на двох. Штучних квітів не визнаю, тому що воно стоїть як мітла", – розповіла полтавка Антоніна Гончаренко.

На Центральному ринку цілі ряди з пластиковими квітами. Продавці з кореспондентами спілкуються неохоче.

"Люди купують, кому живі, кому штучні квіти. Поштучно по три гривні – це гвоздичка, троянда. По шість гривень букет, ось є по вісім гривень. А за що ж нам жити. Це до поминального понеділка, ще два дні торгувати будемо", – сказала продавчиня Наталія Елляур.

Окремої утилізації пластикових квітів немає. На кладовищі їх збирають разом з іншим непотребом та вивозять на сміттєзвалище.

"Вони їх окремо не викидають. Вони викидають все підряд. Там і штучні квіти, вінки, гілля, пластикові пляшки й бетонні залишки. Все підряд. Вибирати у нас немає можливості, приїжджає техніка, купу забрала й все вивезла на сміттєзвалище", – повідомив начальник КП "Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування" Денис Діхтяров.

"На жаль немає жодного безпечного методу їх утилізації. Кожна квітка на вінку складається з деталей, які виготовлені з різного виду пластику. Він зазвичай не маркований, його неможливо розсортувати для перероблювання. Пластик з якого роблять квіти розкладається сто років", – сказала еколог Тетяна Морозова.

Попри шкоду від пластикових квітів на могилах, заборони на їх продаж та встановлення у Полтаві немає.

"Ми ведемо роз'яснювальну роботу, можливо колись буде рішення міської ради про заборону застосування таких штучних квітів. Але ми самі розуміємо, що коли людина йде на місце поховання, силоміць ми не можемо забирати", – повідомив перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.

У 2018 році в Петрівсько-Роменській громаді на Полтавщині заборонили приносити на кладовище штучні квіти. Таку ж заборону впровадили у Миргородській громаді у 2020 році.