Повідомили про підозру шести посадовцям Полтавського ГЗК, який належить олігарху Жеваго

29 червня 2023 0
Яніна Климань
Посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 мільйонами гривень від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин без відповідних дозволів.

Працівники Державного бюро розслідувань у взаємодії зі Службою безпеки України та Офісом Генерального прокурора повідомили про підозру керівництву ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат", який належить біглому олігарху, колишньому народному депутату Костянтину Жеваго. Підозру повідомили керівництву правління комбінату, начальникам відділів, через які здійснювали фінансові оборудки підприємства, а також керівництву фірми-прокладки, через яку відбувались махінації.





Встановили, що посадовці комбінату протиправно заволоділи майже 400 мільйонами гривень від видобутку та подальшої реалізації корисних копалин державного значення без відповідних дозволів. Про це повідомили у пресслужбі ДБР.

Зокрема, топменеджмент продавав без відповідних дозволів щебеневу сировину, яка виготовлялась з відходів, видобутих у кар’єрі корисних копалин.

Готівка від продажу виводилася через конвертцентри та розподілялася між учасниками злочинної групи.

Наразі провели 15 обшуків на території Києва, а також Харківської та Полтавської областей, в офісних приміщеннях та за місцями проживання топменеджерів ПрАТ "Полтавський ГЗК", фірмах-прокладках та підприємств транзитно-конвертаційного сектору.

Шести особам вже повідомили про підозру в учиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене організованою групою в особливо великих розмірах) та ч. 3 ст. 209 (вчинення правочинів з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, вчинене організованою групою в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України.


Вирішують питання щодо застосування особам запобіжного заходу. Ініціюють запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.