На коронавірус перевірили пасажирів потягу Рахів-Харків: всі тести виявилися негативними

16 березня 2021 0
На станції Полтава-Київська перевірили пасажирів потягу, що прибув із червоної зони. Всього провели 46 тестувань, жодного позитивного тесту не виявили. Перевірка відбувається безплатно та добровільно.

З потягу – на тестування. Аби перевірити чи не привезли пасажири з подорожей коронавірусну інфекцію на залізничній станції "Полтава-Київська" тестували пасажирів потягу Рахів-Харків.

Проводити тестування на коронавірус мають всім пасажирам, які прибувають у Полтаву із червоної зони.

"Просто сказали вийдіть, будь ласка, надягніть маски, там буде тестування. Треба буде почекати без метушні. Коли ще в нашій країні буде щось безплатно?" – розповів пасажир потягу Антон Бринюк.

"Йдемо подивимося, що скажуть. Я думаю дізнаємося, навіть краще так буде", – розказав пасажир потягу Василь Павчак.

Пасажирів завели у приміщення залізничного вокзалу, де по черзі й проводили тестування.

"На кожну людину 10-15 хвилин. Беремо мазочок з носа, швидкий тест, робимо забір, робимо перевірку й через 10-15 хвилин буде відповідь", – сказала медична сестра Наталія Черниш. 

Серед сорока шести перевірених, всі тести на коронавірус виявилися негативними.

"Прибувши в Полтаву, ми пройшли експрес-тести на коронавірус. Результат тесту – негативний. Почуваємося добре, ми з червоної зони прибули, з Івано-Франківська", – прокоментував пасажир Роман Косюк.

Тестування добровільне та безкоштовне, змушувати його проходити не мають права.

"Тестують швидкими тестами, якщо хворий отримав позитивний результат, то людина має звернутися до свого сімейного лікаря для медичного нагляду, але позитивний швидко тест не є підставою для встановлення діагнозу коронавірус, потрібно ще пройти ПЛР-дослідження", – пояснила лікарка-епідеміолог Світлана Пивовар.

"Тестування розпочалися в неділю, напередодні прибув потяг про який ми пізно дізнатися й там були люди з червоної зони, ми не були попереджені ні "Укрзалізницею", ні представниками штабів тих територій звідки вони прибули", – розповів начальник відділу мобілізаційної роботи та медицини катастроф Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА Володимир Мохначов.

Станом на 16 березня Полтава перебуває у жовтій карантинній зоні, а в червоній зоні: Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області.

Тамара Мордик, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення