На Полтавщину переїхали 40 підприємств з областей, де тривають бойові дії

17 жовтня 2022 0
Яніна Климань
У Полтавській області працюють 40 підприємств з Харківської, Донецької, Луганської та Запорізької областей.

У промисловому секторі економіки працює 1400 підприємств різних форм власності, із них: 200 – великих та середніх, 1200 – малих та мікропідприємств. Промисловими підприємствами формується майже 50% валової доданої вартості та забезпечують робочими місцями понад третини зайнятих осіб в економіці області.

Полтавська область за обсягами реалізованої промислової продукції утримує шосте місце серед регіонів України. У структурі промислового виробництва області найбільша частка належить машинобудуванню, нафтогазовидобувному комплексу, гірничодобувній та  харчовій промисловостям. Про це повідомили у Полтавській обласній військовій адміністрації.

Серед лідерів регіону машинобудувальної галузі такі підприємства, як: ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод", ПрАТ "АвтоКрАЗ", ПрАТ "Кременчуцький завод дорожніх машин", ПрАТ "Завод "Лтава", ПрАТ "Полтавамаш", ПрАТ "Хорольський механічний завод", ВП "Лубенський верстатобудівний завод" ПАТ "МОТОР СІЧ" та інші.

Внаслідок ракетних обстрілів зазнало руйнувань 149 об’єктів, у тому числі 39 об’єктів промисловості. Найбільше постраждали об’єкти промисловості у Кременчуцькій (82%), Полтавській (10%), Карлівській (5%) та Омельницькій територіальних громадах.

Для відновлення економіки держави запущена програма релокації підприємств, яка передбачає переміщення підприємств із територій, що наближені або знаходяться в зоні бойових дій, у безпечні регіони України.  Загалом в область переїхали 40 суб’єктів господарювання з Харківської, Донецької, Луганської та Запорізької областей, які розмістилися у 12 громадах регіону.