Росія стягує техніку до українських кордонів: чи буде повномасштабна війна?

13 квітня 2021 0
З кінця березня до українських кордонів російські окупанти почали стягувати бойову техніку. Радник з інформаційної політики ТКГ повідомив, що сприймають це як залякування, аби Україна відмовилася від вступу в НАТО та пішла на перемовини з ЛНР та ДНР.



Російські окупанти стягують військову техніку до українських кордонів. Роблять це під приводом навчань та підготовки до проведення параду 9 травня. Техніку стягують у Воронезьку область за 200 кілометрів від кордону. А також у Крим та на Донецькому напрямку.

"Нам спеціально показують весь цей рух. Відповідно варіанти два: або справді "мыжебратья" готуються до повномасштабної війни, у чому я сумніваюсь, і що більш вірогідно нас, таким чином не провокують, а шантажують, можливо, аби отримати якісь преференції в Мінську", – повідомив пресофіцер 503-го окремого батальйону морської піхоти Олексій Годзенко.

"Концентрація сил навколо наших кордонів не відповідає заявам, які вони роблять. Це – інформаційне залякування. Щоб ми відмовилися від вступу в НАТО, пішли на прямі перемовини з ЛНР та ДНР. Визнали там зміни в конституції, особливий статус району. Це все те, що так палко бажають від нас з 2014 року", – розповів радник з інформаційної політики у Тристоронньої контактної групи Олексій Арестович.

Полтавець Роман Хазієв півтора року служив снайпером, потім піхотинцем та у розвідці. Залишив зону ООС у званні командира взводу розвідки у 2019 році через контузію. Про накопичення російського озброєння на українських кордонах каже так:

"В принципі, таке загострення траплялося кожну весну, якісь війська вони накопичували. З якою метою? Ну як мінімум, це можливість вести наступальні дії. Побічна задача, я так думаю, показати свою силу біля кордонів та рішучість до наступу", – розповів військовий Роман Хазієв.
Допомога, на яку може розраховувати Україна від інших держав у разі загострення ситуації, – економічні санкції проти Росії та військова підтримка у вигляді техніки та озброєння.

"Це не Карабах, де були локальні зіткнення, тут це буде більш масово. Я думаю, що якщо будуть реальні бойові дії допоможуть США. Серед Європейських країн Німеччина, можливо Франція, але хочу сказати, що ці країни особливо не готові. Допомога може бути організаційного характеру. Свої війська вводити ніхто не буде", – розповів політолог Сергій Приходько.

Радник з інформаційної політики у Тристоронній контактній групі повідомив, що попри постійні обстріли та загибель українських військових, наразі інтенсив бойових дій нижчий ніж за будь-який період війни. А кількість обстрілів менша ніж до режиму припинення вогню, який ввели у липні.


Тамара Мордик, Сергій Чорномаз, PTV Полтавське Телебачення