Щоденні банкети чи режим їдальні? Як переселенці змінюють кухонний побут

12 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Поради та лайфхаки, які допоможуть швидко та ефективно нагодувати понад десять осіб.

В умовах війни люди почали частіше об’єднуватися, аби допомагати одне одному. Чимало переселенців переїхали до своїх родичів у більш безпечні регіони. Зрештою це ускладнило побут, особливо це стосується кухні. Адже готувати тепер потрібно не на трьох людей, а на шістьох і більше. Розповідаємо маленькі секрети, які допоможуть швидко готувати на велику кількість людей без втоми та стресу. Кухонне приладдя та продукти — Усі кухарі обов'язково радять тримати ножі гострими. Кращим рішенням стане мусат — металевий прут, який допомагає швидко наточити ножі. — Кожному предмету своє місце, аби під час приготування не відволікатися на пошук необхідних предметів. — Намагайтеся стежити за запасами основних інгредієнтів. Це стосується і всіляких спецій, і основних овочів, круп, м'яса — все, що потрібне для приготування страв. Це важливо, аби в останній момент вам не довелося бігти за борошном, сіллю чи олією. — Стежте за чистотою робочої поверхні та за своїм зовнішнім виглядом. Перед початком роботи — наведіть порядок. Приготували — одразу все помийте. Пообідали — усе прибрали та склали на свої місця. Одягніть фартух, якщо доводиться готувати багато і часто. Так вам буде приємно та зручніше працювати. — Подбайте про основні гаджети, які допоможуть готувати швидко та легко. Рекомендуємо запастися: формами для випікання, кухонними вагами, щипцями, зіп-пакетами, ступою, занурювальним блендером, вінчиком. І це крім основних потрібних на кухні предметів: каструля, сковорода, сотейник, сито, миски, дошка для нарізання, овочечистки, лопатки тощо. Купуйте все за можливості або позичте у друзів/сусідів/знайомих. — Розподіліть та підпишіть сипучі. Крупи, макарони, спеції — все це зручно зберігати у скляних банках чи пластмасових контейнерах. Нічого не розсипатиметься і так буде легше працювати з продуктами. Поставте всі потрібні предмети (якими найчастіше користуєтеся) на передній план. Це стосується і продуктів. Або зберігайте їх у ящиках, до яких легко підійти і можна швидко дістати без особливих зусиль. Як оптимізувати процеси — Заздалегідь розробіть меню на кожен день. Робіть покупки суворо за списком. Це допоможе вам уникнути непотрібних покупок та заощадити гроші. — Використовуйте сезонні продукти. Навесні та влітку купуйте свіжі овочі, зелень, фрукти. Не бійтеся вводити продукти, які до цього не використовували в родині. Зараз є купа рецептів, які здатні сподобатися навіть найвибагливішим родичам. — Готуйте нові страви із звичного набору продуктів. — У напівфабрикатах немає нічого поганого. Нехай у твоїй морозилці лежить кілька пачок заморожених овочів чи фруктів, м'ясо чи фарш, риба. За бажанням їх можна зробити самостійно. — Намагайтеся готувати кілька страв одночасно. Спробуйте стежити відразу за 3-4 процесами. Якщо не виходить, то краще не експериментувати. Хаос і поспіх ще ніколи не були добрими партнерами. Просто поступово прокачуйте скіли багатозадачності. — Не соромтеся залучати до приготування страв членів сім'ї/друзів/людей, яких ви прихистили. Налагодіть процеси та розподіліть обов'язки. Використовуйте прості лайфхаки — починайте з розігрітої сковороди. Тоді ваша їжа одразу почне готуватися; — посоліть воду для пасти. Сіль прискорює процес закипання; — плануєте щось запікати — увімкніть духовку на самому старті; — доведіть м'ясо до кімнатної температури — не кладіть холодним на сковороду; — дрібне нарізування продуктів допомагає заощадити час приготування; — використовуйте одну каструлю/сковороду для приготування кількох страв. Наприклад, м'ясо та овочі можна запекти в одній ємності.