Поліція Полтавщини затримала чоловіків, які викачали понад 50 тисяч літрів нафти на півтора млн грн. ВІДЕО

14 березня 2024 0
Яніна Климань
Злочинна група незаконно викачувала пальне в Дніпропетровській та Полтавській областях та збували її власнику нафтобази на Черкащині.

Спільники незаконно "врізались" у нафтопровід в Дніпропетровській та Полтавській областях і приєднували в місці пошкодження крани високого тиску та спеціальне обладнання.  Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції Полтавщини.

Встановили організатора злочинної групи та шістьох її учасників, а саме — 30-річного жителя Полтавської області, який залучив до схеми жителів Кривого Рогу та власника нафтобази в Черкаській області. Крім того, за участі працівників безпеки нафтопереробного державного підприємства знайшли всі місця пошкодження нафтопроводу.

Через них перекачували нафту помпою в спеціально обладнані транспортні засоби, а після — перевантажували її у бензовози і транспортували на нафтобазу в Черкаській області для переробки та продажу. Для підтримки тиску в нафтопроводі й уникнення спрацювання сигналізації заміняли вкрадене пальне простою водою. 

Вони  встигли викачати понад 50 тисяч літрів нафти на півтора мільйона гривень. Ще пів мільйона гривень становлять збитки від пошкоджень нафтових труб.

Провели 35 обшуків на території Київської, Дніпропетровської, Полтавської та Черкаської областей, у ході яких вилучили обладнання для перекачування нафтопродуктів та інші знаряддя пошкодження нафтопроводу. Також вилучили бензовоз з понад 12 тис. літрів нафтосировини,  спеціально обладнаний під її викачування «КАМАЗ» та ще дві вантажівки, які перевозили викрадене.

П’ятьох учасників злочинної групи, включаючи організатора, затримали безпосередньо після вчинення чергового злочину в Дніпропетровській області. Суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Всім сімом фігурантам угруповання повідомили про підозру за пошкодження об'єктів магістральних нафтопродуктопроводів (ч. 3 ст. 292 Кримінального Кодексу України).Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.