Облущені стіни, вибиті вікна: історична будівля колишньої баянної фабрики розвалюється на очах

10 листопада 2020 0
У центрі міста руйнується будівля колишньої баянної фабрики. Стіни будівлі облупилися, карниз – з дірками, а вікна – вибиті. Відреставрувати її державним коштом не можуть через те, що вона не є памʼяткою архітектури.

Розбиті вікна, дірявий карниз та облуплене тинькування – такий вигляд має історичний будинок, що на Пушкіна, 42.

Згідно з переліком пам'яток, ця будівля побудована майже два століття тому. Вона має назву "Міський особняк 1830 року".

Зараз споруда пустує. Полтавці памʼятають її, як колишню баянну фабрику, яка перестала працювати у девʼяностих.

– Там випускали електронні баяни, – розповів полтавець Василь.
– Будівля вже тоді була в такому стані? – запитали ми.
– Майже. У радянський час все було в однаковому стані, – відповів чоловік.

Ще раніше ця будівля була готелем для приїжджих купців. Архітектори кажуть, будинок детально задекорований. Це вказує на те, що зводився він кимось дуже заможним. Таких будинків у Полтаві всього два.

"Ця будівля є характерною для середини ХІХ сторіччя, при чому для Полтави вона не є звичною. Такі будинки ми радше можемо побачити у Харкові, Києві, Дніпрі. Вони дуже схожі на купецьку, заможну архітектуру, яка бере свої зразки від полтавської класичної архітектури", – розповів архітектор ГО "SavePoltava" Артур Ароян.

"За стан памʼятки культури відповідає її власник або користувач. Якщо власник або користувач не може здійснити певні дії, які спрямовані на відновлення, ремонт, реставрацію памʼятки культури, орган охорони культурної спадщини може здійснити такі ремонтні роботи за власний кошт", – сказав юрист компанії Esquires Богдан Павлюк.

У міській раді хотіли реконструювати будинок десять років тому, однак ці плани досі не втілилися. Нині у будівлі 11 організацій.

"Ця будівля ніколи не перебувала у власності територіальної громади міста Полтава. Не ми її приватизували", – сказала начальниця управління майном комунальної власності міста Наталія Курнакова.

Для того, щоб маєток став памʼяткою архітектури місцевого значення, на нього потрібно виготовити облікову документацію, замовити її має власник.

Дарина Литвак, Станіслав Авдєєв, Віталій Кваша, PTV Полтавське Телебаченн