Евакуація людей з прифронтової Авдіївки – складний шлях до порятунку

12 лютого 2024 0
Ризикуючи життям, поліцейські екіпажу «Білий Янгол» та рятувальники групи «Фенікс» вивозять місцевих зі справжнього пекла.

Останнім часом новини про невеличке місто Авдіївка, що на Донеччині, не сходять зі зведень Генштабу. Місто перебуває у напівоточенні, постійно під обстрілами, вуличні бої вже точаться на околицях. Тим часом в Авдіївці й досі залишаються місцеві мешканці. За даними начальника Авдіївської МВА Віталія Барабаша, їх близько тисячі. «Це ті, хто від початку «гарячої» фази війни свідомо залишились під обстрілами окупантів, відмовившись від евакуації. Було більше. Але потроху вивозимо народ», - повідомив Барабаш.

Попри очевидну небезпеку, ризикуючи власним життям, поліцейські, рятувальники та волонтери продовжують навідуватись в місто, щоб вивезти мирних. На жаль, часто буває, що складний та небезпечний шлях був подоланий марно: люди, які напередодні нібито погоджувалися на евакуацію, раптом відмовляються від порятунку.

«Я нікуди звідси не поїду»

Літне подружжя допомагає посадити в евакуаційний автобус свою сусідку, яка погодилася на евакуацію. На пропозицію поліцейських з групи «Фенікс» виїхати разом, хоча б на деякий час, чоловік категорично відмовляється: «Я нікуди звідси не поїду, бо тут мій дім. Он, дружина хай їде, а я ні». Але жінка теж вирішує залишитися, бо не може кинути чоловіка самого.

Деякі мешканці Авдіївки не хочуть виїжджати зі зруйнованої та небезпечної Авдіївки

З такими випадками евакуаційні групи зустрічаються майже кожного дня. На питання рятувальників «Чого ви чекаєте, чому не хочете виїжджати?» відповіді одноманітні: нас ніде не чекають, буду помирати тут.

Серед тих, хто погодився на евакуацію, - місцева мешканка Ольга. Вона до останнього вагалася, але «білим янголам» вдалося її переконати. Зібравши найнеобхідніші речі, жінка на броньованому авто у супроводі поліцейських та працівників ДСНС покинула небезпечне місто.

Після довгих вагань мешканка Авдіївки погодилася на евакуацію

Хлопці з екіпажу «Білий Янгол» знають кожного, хто ще залишився в Авдіївці, бо впродовж багатьох місяців возять їм їжу, воду та ліки, а на зворотному шляху евакуюють бажаючих. Іноді, щоб переконати людей до виїзду, знаходять їх родичів, щоб через них повпливати на особливо впертих. Рідні телефоном намагаються умовити їх залишити небезпечне місто, обіцяють допомогти житлом і грошима, утім навіть пряме спілкування не спрацьовує.

Кожного дня ситуація в Авдіївці стає все критичнішою, в місті зруйновані майже всі будинки, ворог продовжує бити з усіх видів озброєння. Зовсім скоро евакуація мирного населення стане неможливою, але навіть усвідомлення цього не переконує людей. 

Вулиця Авдіївки після авіаційних обстрілів «Мама життям заплатила за свою впертість»

Коли частину Авдіївки було окуповано російськими військами, люди пережили справжнє пекло. «Вони зайшли як звіри, стріляли по вікнах, людей зігнали до одного приміщення, знущалися з нас. Нам дивом вдалося вбігти звідти, почепили білу ганчірку на палицю та й пішли. Коли побачили автівку Білого Янгола, очам не повірили – зрозуміли, що сталося справжнє диво, ми врятувалися», - розповіла жителька Авдіївки.

Людей з прифронтового міста вивозять спочатку до найближчого стабілізаційного пункту, де вони можуть перепочити в теплі, поїсти гарячої їжі, помитися, взяти одяг.

«Я вперше за багато місяців миюся у гарячому душі. Це таке щастя! Ми пережили справжнє пекло в Авдіївці. Я не виїжджала, бо моя старенька мама навідріз відмовилася кудись їхати. А я не могла її залишити. Коли зайшли рашисти, вони мою маму вбили. Ось вона життям і заплатила за свою впертість, і я мало не загинула», - говорить жінка, яка пережила звірства окупантів та була врятована «білими янголами».

Порятунок не межі можливого

Поки що евакуація з Авдіївки триває, хоча з кожним днем стає все небезпечнішою. Рятувальники ДСНС спільно з поліцейськими та військовими долають неабиякий складний шлях для порятунку людей. Евакуація здійснюється на броньованих автівках, але навіть це не гарантує безпеки ані для екіпажу, ані для мирних жителів. 

З початку цього року поліцейські групи «Білий Янгол» здійснили вже понад 30 пекельних рейсів до Авдіївки та евакуювали 123-х людей. Ще 72 людини вдалося вивезти рятувальникам евакуаційної групи «Фенікс».

Світлана Денисенко, фото – Поліція Донецькоїобласті