В Маріуполі серед населення масово фіксують інфікування на ГКІ, близько половини хворих - діти

04 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
Гуманітарна криза в Маріуполі набирає обертів та загрожує обернутися смертоносними епідеміями.

 

В Маріуполі почастішали випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію, але окупанти старанно приховують ризики виникнення масової епідемії. Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

Зазначається, що серед місцевих жителів, попри офіційні заяви колаборантів, ширяться чутки про можливу епідемію. Тож вони готуються до загострення гуманітарної кризи та збільшення смертності серед дітей та осіб похилого віку, від гострих інфекційних захворювань.

Станом на 4 серпня офіційно підтверджено 17 випадків гострої кишкової інфекції. З них половина хворих - діти.

"Окупанти вказують причину розповсюдження – через їжу. Попри одночасну заяву про відсутність епідемзагрози, самі данні вказують на інше. Маріупольці, будьте обережні, кип’ятить воду, не вживайте прострочені продукти та мийте руки", - наголосив Петро Андрющенко.

Окремо він відзначив, що окрім їжі у місті наразі є чимало чинників, які сприяють виникненню смертоносних епідемій.

За його словами, в місті окупанти досі не поховали всіх загиблих, чимало трупів нині залишаються на вулицях бувши запакованими лише у пластикові пакети. Ті пакети потроху розривають та розносять бродячі собаки. Але на звернення мешканців окупаційна влада відмовляється реагувати і не дозволяє самостійно проводити поховання.

Нагадаємо, що близько двох тижнів тому ми вже повідомляли, що росіяни продовжують систематично створювати у Маріуполі гуманітарну кризу.

Так, окупанти видавали українцям непридатну для споживання воду з річок та маркують її як питану. Однак, за дослідженням спеціалістів, вода має у своєму складі коліформні бактерії, тобто змішана з екскрементами.

"Простою мовою, воду набирають у відкритих водоймах (річка, озеро), вода змішана з фекальною речовиною. Така вода є загрозою та передумовою виникнення інфекційних хвороб (зокрема дизентерії)", - наголосив Петро Андрющенко.

Окрім цього росіяни оголосили про закінчення видачі гуманітарної допомоги в режимі живої черги. На думку Петра Андрющенка, такий крок зроблено задля того, щоб змусити містян співпрацювати з окупаційною владою за їжу. "Прийняте рішення провокує збільшення черг в інших тимчасових пунктах видачі "гуманітарки" та ставить під загрозу питання достатку їжі для всіх верств населення", – йшлося в повідомленні.