На Полтавщині умовний термін призначили жінці, яка скоювала домашнє насильство щодо свекрухи

28 червня 2021 0
Тетяна Наказненко
Періодично протягом року на Полтавщині невістка скоювала психологічне насильство щодо свекрухи. За це жінці призначили рік умовного терміну.

Рік іспитового строку призначив Лохвицький районний суд жінці за домашнє насильство щодо свекрухи. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

У тексті вироку йдеться, що 20 червня 2021 року обвинувачена у стані алкогольного сп’яніння у себе вдома чинила психологічне насильство стосовно своєї свекрухи, а саме висловлювалася на її адресу нецензурною лайкою. За це на жінку склали адміністративний протокол ч. 1 ст. ст. 173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь фізичного, психологічного чи економічного характеру, внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров'ю потерпілого) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Ці ж дії жінка скоювала ще 5 липня, 12 вересня 2020 року та 9 червня 2021 року.

Згідно з реєстром, вказані умисні протиправні дії обвинуваченої призвели до психологічних страждань потерпілої, а також погіршення якості її життя, що виразилося у формі втрати енергійності, втоми, психологічного дискомфорту, втрати повноцінного сну та відпочинку, у тому числі, втрати самооцінки та позитивних емоцій, посилення негативних переживань.

Таким чином, невістка потерпілої вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ст. 126-1 Кримінального кодексу України, які виразилися в домашньому насильстві, тобто, умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи.

Суд кваліфікував дії обвинуваченої за ст. 126-1 Кримінального кодексу України, які виразилися в домашньому насильстві, тобто, умисному систематичному вчиненні психологічного насильства щодо особи, з якою винний перебуває у сімейних відносинах, що призводить до психологічних страждань та погіршення якості життя потерпілої особи.

17 червня 2021 року обвинувачена та потерпіла уклали угоду про примирення. Остання додала, що примирилася з невісткою і цілком розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені законом.

Таким чином, жінці призначили узгоджене сторонами покарання у виді року позбавлення волі. Відповідно до ст. 75 Кримінального кодексу України, її  звільнили від відбування основного покарання з випробувальним строком.