Краматорська підприємиця стала берегинею для військових

02 лютого 2024 0

Лагідними руками та молитвами рятує наших бійців барбер-майстриня Ольга Єпішина 

Відома у Краматорську громадська діячка та фахівець у сфері б’юті-індустрії Ольга Єпішина під час великої війни опанувала професію барбера. Однак своє покликання майстриня бачить не тільки у тому, щоб підстригти-поголити клієнтів, серед яких більшість – військові, а в тому, щоб передати кожному відчуття материнської турботи та захисту.

«Всі бійці для мене, як синочки»

Як і для багатьох з нас, війна почалася для родини Єпішиних несподівано та страшно. Їх син, кадровий військовий, як раз планував завершити службу за контрактом, але зрозумів, що повертатись до мирного життя зарано  - занадто серйозна загроза для Батьківщини. Тож продовжив контракт і зараз служить на найгарячішому напрямку, а серце матері весь час сповнено тривоги та надії.

«Страхи, пов’язані з війною, хвилюванням за сина, не минули безслідно. Я погано почувалася, тому тимчасово припинила працювати та зачинила свою перукарню. Весь цей час ми з чоловіком залишалися у Краматорську та спостерігали за тим, як спустошувалися вулиці міста, як один за одним покидали свої квартири сусіди, як все більше з’являлося забитих фанерою вікон – свідоцтв влучань», - розповідає Ольга.

Так, в страху та невизначеності, минув майже рік. Та раптом відбулася подія, яка змінила стан речей. Одного разу, навідуючись до своєї перукарні, Ольга зустріла двох військових, які шукали, де б їм підстригтись. Майстриня розцінила це як знак долі та одразу пристала до роботи. День за днем клієнтів прибавлялося – здебільшого військових. Спочатку робила лише стрижки, але у хлопців був великий попит на догляд за бородою. Тому швидко опанувала фахом барбера та тепер може надавати послуги у повному обсязі.

Ольга Єпішина – перукар і барбер    

«Всі бійці, які до мене приходять, незалежно від віку, для мене як синочки. Я так і звертаюся до них: «синку!». І впродовж того часу, що потрібен для стрижки, я намагаюся створити для кожного атмосферу затишку, безпеки, близькості мами. Я відчуваю, як своїми руками знімаю їх напругу, накопичену за той час, що вони перебували у пеклі на передовій. Я бачу, як теплішає їх погляд, як з’являється посмішка на чолі. У таку мить я уявляю себе мамою, яка своїми лагідними руками може заспокоїти та передати свою любов», - говорить пані Оля.

Стрижка у Ольги Єпішиної – справжній релакс для військових

Свою роботу майстриня розцінює не як бізнес, а скоріше як власний вклад у Перемогу та волонтерство, адже плату за послуги бере невелику, аби покрити витрати на комуналку. А ще – молиться за кожного та розповідає про 90-й Псалом – потужну молитву на захист від будь-якого лиха. Споконвіку з цим Псалмом воїни йшли до бою.

«Це особисте звернення до Бога, коли справа йде про життя та смерть. І воно працює! Один молодий військовий, Сашко, якому я порадила читати цей Псалом, нещодавно повернувся з бахмутського напрямку та розповів, що молитва врятувала йому життя, а товариші поруч загинули. Після цього я зрозуміла, що не просто працюю у перукарні, а допомагаю бійцям отримати захист вищих сил, і це найголовніша моя місія», - зізнається Ольга.

Бажання творити добро

До війни Ольга Єпішина працювала у сфері б’юті-індустрії та вела активну громадську діяльність. Починала з модельної агенції, курсів перукарів і візажистів, проводила конкурси краси, шоу-програми, покази мод. Потім захопилася фотографією, зробила близько двадцяти авторських проєктів.

«Перед однією з фотовиставок до мене звернулася знайома дівчина та скрізь сльози розповіла, що в її однорічного синочка виявили рак нирки. Грошей у молодого подружжя не було, а лікування потрібно було починати якомога скоріше. Тоді я оголосила збір серед гостей виставки. Люди відгукнулися, ми назбирали неочікувано велику суму. На щастя, дитинку врятували, а цей випадок наштовхнув мене на думку про системну допомогу онкохворим дітям», - згадує Ольга.

Була створена громадська організація «Жіноче товариство «Тріумф», що опікувалося дітьми, хворими на рак та на інші серйозні недуги. Ольга з однодумцями проводили безліч заходів та благодійних аукціонів, виставили по магазинах кілька десятків скриньок для пожертв. Зібрані гроші передавали родинам на лікування їх діточок. Крім того, наполеглива пані Єпішина домоглася того, що в місцевому бюджеті щороку закладалися кошти на лікування онкохворих дітей.

Ольга Єпішина на благодійному аукціоні авторських світлин

Зараз всіх діточок, хворих на рак, батьки вивезли з Краматорська, тож цей напрямок громадської діяльності у пані Олі поки що на паузі. Але бажання творити добро, притаманне цій сильній та водночас лагідній жінці, нині перевтілилося на допомогу військовим.

Світлана Денисенко