В українців покращилося ставлення до геїв, а до іноземців – погіршилося

09 листопада 2020 0
Згідно з результатами соцдослідження, в українців погіршилося ставлення до людей інших національностей. При цьому ставлення до геїв стало дещо кращим.

У Полтаві та під Полтавою є вулиці, де мешкають представників інших національностей. Так, на вулиці Тунельній живе кілька сімей ромів. Місцеві говорять, що відносини у них цілком нормальні.

"Вони до нас дуже гарно ставилися, ніколи не обкрадали, ніде нічого. Бувало навіть так, що ми їх чимось пригощаємо, наприклад, полуницею, а вони такі "спасибі-спасибі, ми вже купили, у нас є". Це були дуже хороші сусіди. У нас і люди до них гарно ставляться, і вони себе поводять толерантно. Претензій не маємо жодних", – сказала мешканка селища Вороніна Віра Мосаренко.

Іноземців з Азії та Африки можна побачити біля медакадемії. Деякі з них говорять, що ставлення місцевих до них останнім часом погіршилося. Про це ж свідчать результати дослідження проведеного компанією Info Sapiens та громадської організації "Центр "Соціальний моніторинг". 

"Люди змінилися. Раніше було набагато краще. Як говорять, ми самі винні. Багато хто приїхав сюди начебто для навчання, вони просто розважаються і все таке", – розповів виходець з Іраку Мухамед Джаріл.

Особливої зміни в настроях суспільства не відчули представники гомосексуальної спільноти.

"Хто зі мною спілкувався, той і спілкується нормально, їх не хвилює, яка в мене орієнтація і з ким я сплю. У країні останнім часом, в принципі, нічого не змінилося. Люди як не були до цього готові, так і не готові досі", – розповів гомосексуаліст Артем Ротарь.

Щодо погіршення ставлення до іноземців фахівці говорять наступне:

"Українці зараз більше подорожують, більше десь бувають і зрештою розуміють, що люди скрізь однакові. Настає таке собі розчарування в тому, що за кордоном якісь особливі люди, які живуть за якимись правилами чи законами. У нас багато заробітчан. Наші, працюючи за кордоном, зіштовхуються з не дуже добрим ставленням до себе", – прокоментувала психологиня Наталія Братасюк.

Що ж до ставлення до геїв, психолог говорить, що українці ще не мають чіткої позиції щодо цього питання.

Дарина Литвак, Станіслав Авдєєв, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення