У Кременчуці затримали агентів росії які хотіли знищити військову техніку України

17 січня 2023 0
У Кременчуці двоє завербованих російськими спецслужбами переселенців намагалися знищити військову техніку Збройних сил України.

У Кременчуці Служба безпеки України знешкодила ворожу агентурну мережу, яка намагалась знайти та підірвати зенітно-ракетні комплекси С-300 та реактивні системи залпового вогню HIMARS. Про це повідомили в Службі безпеки України.

Представники спецслужб росії намагалися отримати інформацію про об’єкти критичної інфраструктури та підрозділи Сил оборони, які захищають ці об’єкти

Ворожі агенти також намагалися знайти позиції складів з ракетно-артилерійським озброєнням Збройних Сил України, а також місця базування гаубиць М777.

Виявивши об'єкти, зловмисники планували їх знищити через підпал і подальшу детонацію боєкомплекту. А у разі наявної інформації про значне скупчення військової техніки та чіткі географічні координати – передати дані в росію для ліквідації техніки через ракетний удар.

За знищення зразків іноземного та українського озброєння агентам обіцяли від 20 тисяч доларів на спеціально відкриті банківські картки одразу після успішного виконання завдання.

Зловмисниками виявились двоє переселенців зі сходу України, яких завербував представник так званого «міністерства державної безпеки донецької народної республіки» Дмитром Зіпіром.

Зіпір з Донецька дистанційно координував дії агентів на території Полтавської області і доповідав про їх результати співробітникам ФСБ.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Зіпіру про підозру за ст. 113 (диверсія) Кримінального кодексу України.

Також планують додаткову кваліфікацію його злочинів за:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 2 ст. 260 (участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань).






Наразі розглядають питання щодо кваліфікації дій інших співучасників задокументованого злочину.