У громаді на Полтавщині перейменували понад 150 вулиць та провулків

24 січня 2024 0
Яніна Климань
У Кобеляцькій громаді перейменували 157 вулиць та провулків, які мали радянські назви.

У Кобеляцькій громаді перейменували вулиці та провулки назви, яких були пов’язані з радянським періодом. Про це повідомили у Кобеляцькій міській раді.

Перейменування відбувалося у два етапи. Перший – збір пропозицій від жителів громади, другий – голосування за нові назви й тривав він з 18 жовтня 2023 року до 18 січня 2024 року.

23 січня 2024 року у Кобеляцькій громаді з’явилися нові назви 157 вулиць та провулків.

У селі Самарщина вулиця Гагаріна була перейменована на честь загиблого захисника, місцевого жителя – Володимира Вільковського.

У селі Шевченки вулиця Колгоспна перейменована на вулицю Валентина Мельника – полеглого героя російсько-української війни.

У селі Кунівка декомунізації підпали дві вулиці: Першотравнева – матиме ім’я Максима Шевченка, який загинув захищаючи нашу державу, а – Колгоспна названа на честь місцевого жителя Олексія Кулика. Ім’ям цієї людини названо і музей літератури та мистецтва. Саме Олексій Кулик зробив історичний фонд нинішнього музею.

У селі Галі Горбатки одна із вулиць матиме ім’я Богдана Богданова, а в Сухинівці – Руслана Онікієнка. Саме ці захисники віддали своє життя, захищаючи територіальну цілісність нашої держави.

У селі Озера вулиця Ігоря Солодова названа вулицею Олександра Лемака. Жителі Орлика також підтримали пропозицію перейменувати вулицю Ломоносова на честь Вадима Кармазіна, які загинули за Україну.

Жителі Лучок, Світлогорського та Придніпрянського проголосували за назви вулиць на честь Володимира Кочерги, Сергія Кондика й Сергія Герасименка. Ці постаті навічно залишаться у пам’яті жителів Кобеляцької громади.

Щодо міста Кобеляки. За підсумками голосування дві вулиці матимуть ім’я загиблих захисників: Ватутіна – Віталія Живила та Чкалова – Олексія Скрипника.

Окрім того, населені пункти громади поповняться вулицями, які пов’язані з відомими постатями України – письменники, співаки, музиканти та історичними діячами – Ярослава Мудрого, Симона Петлюри, Героїв Крут та інші Чимала кількість вулиць носитиме патріотичні назви: Героїв Небесної Сотні, Захисників України, Соборності, Збройних Сил України тощо.