Жителів Полтавщини закликали заздалегідь подбати про альтернативні способи опалення осель

24 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Керівництво області готується до складної зими та закликало людей не відкладати це питання на "потім".

Жителям Полтавщини потрібно готуватися до складної зими та завчасно подбати про альтернативні способи опалення власної оселі. Із таким закликом виступив голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. 23 червня на своєму щотижневому брифінгу він обговорив питання щодо опалювального сезону 2022-2023 років із журналістами регіональних ЗМІ.

Передусім Дмитро Лунін наголосив, що свідомо утримуватиметься від будь-яких коментарів стосовно Кременчуцької ТЕЦ, яка тиждень тому зазнала ракетних обстрілів. Він натякнув, що будь-які коментарі стосовно стратегічних об’єктів від керівництва області та офіційних представників територіальних громад можуть призвести до чергових ракетних ударів по інфраструктурі області.

Однак, щодо початку опалювального сезону триває робота щодо оцінки вартості та строків відновлення кількох законсервованих котелень.

"Днями заслухали доповідь Кременчуцького міського голови, його заступника та керівника ТЕЦ. До обговорення цього питання окрім відповідних уповноважених осіб, а також представників обласної військової адміністрації долучилися і голови постійних бюджетних та житлово-комунальних депутатських комісій та члени паливно-енергетичної комісії. За результатами доповідей, ми прийняли рішення вже на наступному тижні виїхати до Кременчука та вивчити це питання більш наочно, а також попередньо обговорити скільки коштів потрібно аби розконсервувати кілька котелень, аби кременчужани не залишись цієї зими без опалення та гарячої води" - зазначив Дмитро Лунін.

Він додав, що на наступну сесії обласної ради винесено питання про спрямування 100 млн грн у резервний фонд обласного бюджету саме для підтримки кременчужан та попередження опалювальної кризи.

Щодо альтернативних методів опалення, то Дмитро Лунін підкреслив що вже кілька років поспіль міський голова Кременчука закликав містян масово встановлювати бойлери, для економії на газових енергоносіях. Однак не дивлячись на успіх подібного кейсу у місті ще залишись люди, які майже повністю залежать від централізованої системи опалення.

Подібна ситуація склалася і в Полтаві. Коментуючи ситуацію із підготовкою до опалювального сезону та можливості отримання дотації чи компенсації з бюджетів громади, області чи держави на встановлення індивідуальних систем опалення Дмитро Лунін наголосив – в умовах війни такі механізми підтримки не передбачені.

"Зараз триває війна, тому готуватися потрібно не просто до холодної зими чи до якихось конкретних складнощів, а буквально до всього. І тому питання опалення тут теж грає неабияку роль. Переконаний, що кожен житель області з урахуванням теперішньої ситуації зможе обрати для себе альтернативу відповідно до власних потреб та можливостей. Єдине про, що хочу наголосити що обираючи електроприлади для обігріву або інші альтернативні приладдя потрібно враховувати й потенційні можливості електромережі. Адже у випадку збільшення навантаження не кожна мережа зможе це витримати у час від часу траплятимуться мінімальні перебої та аварії", - підкреслив Дмитро Лунін.