Війна та релігія: чи горітимуть російські солдати в пеклі?

04 травня 2022 0
Олександра Іоффе
На питання редакції відповідають раббин, архієпископ та представник мусульманської громади.

Понад два місяці українці майже в режимі нон-стоп читають новини. Чимало з них описують звірства російських окупантів по відношенню до українців як нації та цивільного населення, як найбільш незахищенного та беззбройного прошарку. Тож не дивно, що після цього виникає питання яке покарання отримають ці росіяни в релігійному контексті. Спеціально для читачів ми запитали у представників трьох найпоширеніших релігійних конфесій їхню думку щодо посмертних мук російських солдатів. Отже чи горітимуть російські бійці у пеклі відповів представник мусульманської громади в Україні Беслан Бакаєв:
– Ті, хто вбиває безневинних людей на українській землі однозначно горітиме в пеклі. До того, такі злочинці заслуговують на покарання ще за життя, а не тільки посмертно. І цих злодіїв не виправдовує навіть те, що вони виконували наказ їхнього божевільного керівництва, на чолі з Путіним. Вбивство безневинних людей - це другий за тяжкістю злочин в ісламі. Тому покарання за нього одне з найтяжчих. При чому не важливо якої національності людина та чи сповідує вона іслам. Покарання не мине нікого і пекло чекатиме на ворожих бійців. Раббин напрямку традиційного юдаїзму та український патріот Реувен Стамов зауважив, що хоч в юдаїзмі взагалі відсутнє поняття пекла, покарання для грішників буде серйозним: – На тому світі 99% перебуває в чистилищі десь до року. Протягом цього часу вона страждає, сповнюючись соромом, за усі свої вчинки, які будуть безперервно показуватись їй. Це і є посмертне каяття. Однак є такі злочини, за які не наступає посмертне виправлення. Їх можна спокутувати лише за життя. Якщо не встигнути цього зробити Господь просто знищує людську душу. Така собі мрія атеїста – помер і все. Однак Господь карає таких людей і за життя. Іноді навіть проклинаючі їхніх нащадків. Це можуть бути різні напасті, однак, на мою думку найстрашніше це безумство. Я, взагалі, сам родом з Криму, і скажу чесно, що піддавати кримчан пропаганді почали ще з 90-х років минулого століття. Із початком анексії Криму мені стало важко спілкуватися зі своїм колишнім оточенням, адже вони стали наче зазомбовані. Особливо це відчувається зараз, під час війни. Думаю неможливість робити щось згідно з власним розумом, безумство та втрата контролю над власними думками та вчинками – найстрашніша Божа кара.

Також він додав, що в реальне засилля України нацистами не вірить. На його думку, нацистами є лише маргінальні елементи, які реальної влади в країні не мають.

А архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір однозначно запевнив, що грішник, який не покаявся у своїх гріхах, особливо тяжких, горітиме в пеклі: – У пеклі страждатимуть грішники не залежно від віросповідання та національності. Те, що зараз чинять ворожі солдати на нашій землі не можна виправдати нічим. Тому, щоб спокутувати хоча б один такий гріх людина має усвідомити страшну природу свого вчинку, щиро розкаятися в ньому та перестати вчинять подібне. Лише тоді можна хоч якось розраховувати на милість та прощення Господа. У іншому випадку ці вчинки вплинуть на посмертну долю душі та приведуть її в пекло, де вона відчуватиме на собі найтяжчі муки та зазнаватиме неосяжних страждань. І це не гротескні казанки та пекучі сковорідки, це муки іншого формату і від них не можна буде отримати перепочинку. Тож, тим хто за життя не покаявся та щиро не визнав своїх гріхів варто замислитися над своєю посмертною долею, адже там душі вже мало що зможе допомогти. Отже, бачимо, що якої віри та переконань не дотримуватися українські духовні лідери висновок у них спільний – російські солдати страждатимуть як у цьому світі, так і у потойбіччі. І дивлячись на кадри з роботою ЗСУ можна із впевненістю сказати, що декого з ворогів ця кара вже наздогнала.