Ким був та про що мріяв 18-річний Максим Краснокутський, який загинув боронячи нашу країну на Донеччині

03 серпня 2022 0
Олександра Іоффе
Музикант-саксофоніст, якому лише у січні цього року виповнилося 18 років, загинув 29 липня внаслідок осколкового поранення несмісного з життям.

 

На війні загинув 18-річний учасник муніципального оркестру "Полтава". Життя Максима Краснокутського обірвалося 29 липня в наслідок осколкового поранення від артилерійського снаряда під Мар’їнкою (Донецька область).

Про загибель бійця повідомили на офіційній фейсбук-сторінці Полтавського фахового коледжу мистецтв імені Миколи Лисенка, де хлопець навчався. Також цю інформацію підтвердив речник обласного центру комплектування та соцпідтримки Роман Істомін. Саме через цю біографічну деталь та зовсім юний вік він і обрав собі позивний «Студент».

Повідомляється що Максим був наймолодшим студентом муніципального оркестру, а у військовій частині - наймолодшим солдатом.

 

З відкритих джерел вдалося дізнатися, що Максим Краснокутський народився у 2004 році в Полтаві. Тут же, у місті, він закінчив гімназію № 32 та Полтавську дитячу музичну школу № 3 імені Бориса Гмирі по класу саксофона. Окрім цього, хлопець успішно займався хореографією, зокрема, бальними танцями.

По закінченню дев’яти класів Максим вступив на навчання у Полтавський коледж мистецтва ім. М. Лисенка. І вже на другому курсі його покликали працювати у муніципальний духовий оркестр "Полтава", де одразу ж показав себе як перспективного музиканта. Втім зупинятися на цьому талановитий хлопець не збирався. Цьогоріч, по закінченню 2021/2022 навчального року, Максим планував подати документи на вступ до Дніпропетровської академії музики ім. М. Глінки. Він мав усі перспективи потрапити туди на навчання, адже його оркестрові керівники Едуард Головашич і Єлізар Пащенко високо оцінили його гру та упевнили його в неодмінному успіху.

Заради своєї мрії хлопець, навіть, їздив у Дніпро на прослуховування по саксофону, а батьки зібрали йому чималу суму на професійний інструмент – японський саксофон Yamaha. Однак повноцінно пограти на ньому хлопець так і не встиг.

Повномасштабна війна застала Максима на зимових канікулах. За словами рідних, юнак відразу не вагаючись вирішив йти у військкомат, аби записатися в тероборону. З їхніх слів, Максим хотів допомогти державі тим, чим міг: копати траншеї, носити, вантажити щось тощо.  

Розповідають, що Максим проходив вишкіл на Яворівському полігоні. Буквально на другий тиждень, як туди привезли українських бійців почалися систематичні ворожі обстріли. Казарму Максима знищили ще на початку березня, тож надалі хлопець спав в наметі у лісі. В травні бійців перевели у Чернігівську область, а звідти солдата Максима Краснокутського розподілили на фронт у Донецьку область.

Рідні згадують, що на той час, спілкуючись, хлопець повідомляв, що знаходиться за 500 метрів від лінії розмежування і бачить ворогів неозброєним оком. Через постійні проблеми зі зв’язком поговорити з Максимом не завжди виходило, тож рідних заспокоювала просто позначка, що він недавно був онлайн.

Втім, одного разу зв'язок з ним зник на п’ять днів. Близькі відразу відчули – з Максимом трапилось горе. " Кожного дня ми дивилися чи є Максим онлайн в месенджері. Якщо один раз на день подзвонить, то це було велике щастя. Я із ним спілкувалася 27 липня. Останнє повідомлення я відправила йому 28 числа, але він його уже не прочитав. 5 днів із ним не було зв’язку і ніхто нам нічого не говорив. Ми шукали його і до останнього сподівалися, що у нього просто немає технічної можливості подзвонити. Уже пізніше ми дізналися, що хлопців накрило "градами" й шансів вижити не було. Максим отримав смертельне осколкове поранення", - розповіла тітка захисника Ліна Богодиста.

Жінка розповіла, що не знаходила собі місця оскільки жодної інформації про Максима не було. Лише 1 серпня рідним подзвонили та запросили йти у військкомат. Черговий майор повідомив їм  звістку про те що, мобілізований солдат Максим Краснокутський під час виконання наказу загинув 29 липня в селі Мар’янка Донецької області.

Там же вони дізналися, що тіло Максима зараз знаходиться у Дніпровському морзі. Місто, яким так марив хлопець, прийняло його вже після смерті. Однак, замість виступів у консерваторії через рашистів 18-річного хлопця зустріла холодна зала моргу. "Для нашої родини це непоправна втрата. Такі хлопчики дуже рідко зустрічаються. В середовищі культури він провів все своє недовге життя. Ми втратили найдорожче, що було у нашій сім’ї", — розповіла тітка Максима.

Співчуття щодо смерті молодшого колеги висловив і колектив Міського духового оркестру "Полтава". "Болюча звістка… Не можу прийти до тями. На жорстокій війні з російськими загарбниками, загинув молодий воїн Максим Краснокутський…Наш, рідний, який ходив по коридорах оркестру, з радістю виступав на концертах, талановитий, щирий…Колектив Муніципальний оркестр "Полтава" висловлює щирі співчуття сім’ї, рідним, близьким та друзям з приводу передчасної та несправедливої смерті, молодого юнака, нашого колеги та Героя. Хай добрий, світлий спомин про захисника України назавжди залишиться у пам’яті рідних, друзів, колег, усіх, хто знав його, поважав та любив", -  написала у себе на сторінці директор муніципального оркестру "Полтава" Оксана Дрюк.

Поки ще невідомо, коли тіло Максима перевезуть до Полтави та принаймні орієнтовна дата прощання. Ми уважно відстежуватимемо інформацію та оперативно повідомлятимемо її нашим читачам.

Загалом, за офіційними повідомленнями, з початку повномасштабного вторгнення загинуло не менше 311 бійців, життя яких було пов’язане з Полтавською областю.