Війна пліч-опліч із шахрайством

09 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Короткі поради як зберегти власні кошти та не стати жертвою обману.

На жаль, навіть у мирний час існують люди, які радо наживаються на чужій біді. А у війну таких людей помітно побільшало. Так, у соціальних мережах щодня відкриваються десятки зборів на допомогу Збройним силам України або мирним жителям, які постраждали внаслідок війни. Тож, щоб не фінансувати шахраїв, варто дотримуватися правил кібербезпеки та уважно перевіряти благонадійність волонтерів. Підготували для вас коротенький порадник, який допоможе убезпечитися від шахраїв та зберегти власні кошти.
-Утримуйтесь від передачі грошей в готівковій формі. -В жодному разі не передавайте і не перераховуйте гроші на особисті карткові та банківські рахунки невстановлених осіб. -Не піддавайтесь емоціям та завжди перевіряйте правдивість запиту про допомогу. -Уникайте зборів грошей у громадських місцях. -Не реагуйте на запити про фінансову допомогу в особистих повідомленнях. -Усі благодійні внески робіть виключно на банківські рахунки благодійних і волонтерських організацій, виключно за допомогою платіжних систем або через банківську касу. -Не соромтесь пропонувати фізичну допомогу в замін фінансової. -Вимагайте від отримувача звіт про використання сплачених коштів. -Повідомляйте правоохоронні органи про осіб, які збирають гроші у готівковій формі без оформлення первинних документів, привласнюють отримані кошти або використовують їх не за цільовим призначенням.
Якщо з необережності ви все-таки стали жертвою шахрая, не засмучуйтесь і не залишайте цей випадок поза увагою правоохоронних органів. Звертайтеся до органів Національної поліції з доказами (скріншоти волонтерського запиту про фінансову допомогу, квитанції про переказ особистих коштів, свідоцтва про те, що допомога не дійшла до отримувачів, тощо). Також, напишіть про це пост у соціальних мережах із зазначенням усіх деталей та особистості лжеволонтера, щоб інші люди не стали жертвами того ж самого збору Нагадуємо, що заволодіння чужими грошима чи іншим майном шляхом обману чи зловживання довірою підпадає під ознаки шахрайства, за яке передбачена кримінальна відповідальність за ст. 190 Кримінального Кодексу України