Відвідини ресторанів та закладів культури по COVID-сертифікатам: набирають чинності нові карантинні правила

30 листопада 2021 0
Олена Кулага
З 6 грудня набирають чинності нові карантинні правила для "жовтої" та "помаранчевої" зон.

З 6 грудня впроваджують нові правила карантину для "жовтої" та "помаранчевої" зони. Про зміни, які стосуються "помаранчевої" зони, в якій наразі перебуває Полтавщина, розповів голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов на пресбрифінгу 30 листопада. 

Отже, з 6 грудня громадські заклади, спортзали, басейни, ресторани, заклади культури працюватимуть й проводитимуть масові заходи лише за умови вакцинації 100% персоналу мінімум однією дозою або за наявності негативного ПЛР тесту чи сертифіката про одужання. Відвідувачі теж повинні бути вакциновані або мати сертифікат про одужання чи негативний тест. 

Бізнес має перевіряти в усіх відвідувачів COVID-сертифікати, зчитуючи QR-код мобільним додатком Дія. У разі відсутності у відвідувачів чи співробітників необхідних документів передбачений штраф від 34 000 до 170 000 гривень для власників закладу.

Щодо роботи транспорту, у "зеленій" та "жовтій" зоні у міському, внутрішньообласному та міжобласному громадському транспорті дозволено перевозити пасажирів у кількості не більше ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння.

Заклади освіти області зможуть працювати, якщо в них вакциновані всі 100% персоналу хоча б однією дозою.

Змінили також терміни дії сертифікатів. Тепер "жовтий" сертифікат діятиме 30 днів, "зелений" і міжнародне свідоцтво про вакцинацію або іноземний COVID-сертифікат чинні протягом року. Негативний результат ПЛР тесту або експрес-тест чинні три доби (72 години). Сертифікат про одужання від COVID-19 – 105 днів із дати встановлення діагнозу.

Починаючи з помаранчевого (сигнального) рівня, місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил у регіоні.