Чи підготували громадський транспорт до зими

30 листопада 2021 0
У Полтаві громадський транспорт підготували до зимового періоду. Комунальні тролейбуси та автобуси перевірили ще на початку осені, а ось приватники ще досі "перевзувають" гуму та вигадують додаткові методи зберігання тепла у салоні.





Зупинка "Південний вокзал" кілька пасажирів чекають на автобус. Зайшовши всередину температурні коливання майже відразу відчутні, адже на вулиці температура повітря нижче, ніж всередині автівки.

Наразі температура повітря у цьому громадському транспорті складає майже одинадцять градусів.

Пасажири вважають, що такі показники занизькі й хотілося аби в салоні було тепліше.

"Звичайно, що трохи прохолодно. Дуже жарко лише влітку, а зараз в основному холодно й зима. Хотілось би, щоб тепліше було", – відповів полтавець Артем Пономаренко.

"Щоб було жарко, такого я не помічала, але що холодно, то дійсно таке буває", – вважає полтавка Тетяна Теплякова.

"Холодно так ще й пил та бруд. Це не Європа, куди ми йдемо", – відповів полтавець В’ячеслав.

"Мені не холодно. Я на вулиці весь день простояла й сіла в автобус, то мені добре і я нагріваюся", – відповіла полтавка Наталія Глатка

"Напевно, в маршрутках тепліше, а в громадському транспорті холодніше", – відповіла полтавка.

Змінити літню гуму на зимову встигли ще не всі водії.

"Сьогодні плануємо замінювати гуму", – відповів водій Віталій.

Інші запевняють, що їхні автобуси до зими готові вже готові. Дехто встановлює додаткові системи, щоб в салоні було тепло.

"У нас нова гума, ми її змінили ще минулого року, коли купили в магазині. Ось все закриваємо, щоб було тепло", – розповіла кондукторка Любов Махновська.

"Звичайно підготували, якщо не вірите можете глянути на колеса. Чи вони підготовленні? Всі підготували свій транспорт, як по-іншому", – відповів водій.

– Поки не холодно ми чекаємо морозів, – відповів водій Сергій Сорокін.
– А як будете діяти, коли почнуться морози? – уточнили ми.
– Радіатор закриємо папером повністю й будемо встановлювати ще одну пічку вкінці салону. Але поки все добре, скарг немає. Пасажири навіть відкривають вікна, – відповів водій.

В комунальному підприємстві "Полтаваелектроавтотранс" до зими автобуси та тролейбуси почали готувати ще на початку осінні. Й зараз увесь транспорт, що курсує на маршрутах, безпечний.

"Була підготовка акумуляторних батарей до зимового періоду. Підготовка масловологовідділювачів – це спеціальні прилади. Також перевірили пічки в салоні та кабінах. На підприємстві зимову гуму не використовують, ми беремо звичайну", – повідомив керівник КП "Полтаваелектроавтотранс" Євгеній Зайцев.

Чітких вимог стосовно температури в салоні чи вчасної заміни гуми в законодавстві немає, однак слід дотримуватися певних рекомендацій.

"Температура має бути не нижче 12 градусів або більше. Наше законодавство не забороняє встановлювати відповідні регламенти для міст. Місто може вимагати від перевізників комунальних або приватних чітких вимог в тому числі й температурних норм", – розповів експерт з транспортного планування Дмитро Беспалов.

Таку ініціативу підтримала столична влада. У Києві заборонили роботу громадського транспорту без опалення. А в Полтаві поки що безпека та комфорт пасажирів залежить лише від самих перевізників.