Відключення "Полтававодоканалу" від електроенергії: роз'яснення від "Полтаваобленерго"

19 січня 2024 0
Дарина Омелич
У "Полтаваобленерго" роз'яснили ситуацію з частковими відключеннями світла на підприємствах "Полтававодоканалу". Рішення було вимушеним через борги товариства.

Протягом 2023 року комунальне підприємство "Полтававодоканал" не повністю сплачувало за послуги з розподілу електроенергії. За цей час утворилася заборгованість на суму 12,5 млн гривень. Крім того, попередні роки борг складав більш ніж 100 млн гривень. Про це повідомили у "Полтаваобленерго".

Задля розв'язання питання з оплатою боргів, у грудні 2023 товариство "Полтаваобленерго" зверталося до голови Полтавської обласної ради, начальника обласної військової адміністрації та керівників місцевих рад, на території яких розташовані дільниці "Полтававодоканалу".

Питання вирішити не вдалося. Саме тому, з 15 січня 2024 року електропостачання до частини адміністративних та офісних будівель водоканалу призупинили.

Крім того "Полтававодоканал" самостійно припинив постачання електроенергії на власні об’єкти. З 11 січня 2024 року, згідно з законодавством, для КП ПОР "Полтававодоканал" на 90 днів встановлено у якості постачальника електричної енергії "останньої надії" державне підприємство зовнішньо-економічної діяльності "Укрінтеренерго".

Тарифи постачальника "останньої надії" орієнтовно на 30% вищі, ніж в інших постачальників. Це складає 5 млн грн додаткових витрат на оплату вартості електроенергії в місяць, що може вплинути на вартість послуг для споживачів.

"Полтаваобленерго" пропонує територіальним громадам відмовитися від послуг обласного комунального підприємства та створити місцеві комунальні підприємства. До того ж у Кременчуці, Лубнах та Миргороді вони уже існують.

Завдяки цьому громада зможе контролювати фінансування та видатки таких підприємств.