У Полтавській області лісники наживалися на махінаціях з деревиною: їм загрожує до 12 років в’язниці

29 лютого 2024 0
Яніна Климань
У Полтавській області судитимуть працівників лісництва та підприємця через привласнення та розтрату майна держпідприємства

Передали до суду обвинувальний акт щодо п'ятьох осіб: трьох учасників організованої злочинної групи, до складу якої входили лісничий одного з лісництв ДП "Миргородське лісове господарство", його помічник та фізична особа-підприємець, а також стосовно ще одного помічника лісничого і провідного інженера лісництва. Про це повідомили у Полтавській обласній прокуратурі.

Як повідомили у Державному бюро розслідувань, гроші ділки "заробляли" за двома схемами. За першою – підприємець вирубував набагато більше дерев, ніж передбачено угодою з лісництвом, а лісничі готували на незаконно зрубані дерева товаротранспортні накладні. Потім члени угруповання продавали їх на території Полтавської та Київської областей, а заробіток ділили між собою.

За іншою схемою підприємець взагалі не виконував договори на заготівлю деревини, але отримував за це гроші.

Як наслідок, державному підприємству було завдано майже 550 тис. грн збитків. Під час досудового розслідування понад 300 тис. грн обвинувачені відшкодували.   

Наразі лісничий, один із його помічників та інженер звільнені з роботи.

Чоловікам інкримінують привласнення та розтрату чужого майна шляхом зловживання службовим становищем, вчинені повторно, в умовах воєнного стану організованою групою, а також складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 4 ст. 191, ч. ч. 2, 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. ч. 2, 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України).  Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Фото: ДБР