У Рибцях знайшли ледь живого собаку у сміттєвому баку

01 квітня 2021 0
У Рибцях на смітнику знайшли ледь живу собаку. Зараз її доглядають та лікують. Стан – стабільний. Приручати бездомних тварин кінологи радять з обережністю. А безпритульні собаки без кліпсування можуть бути небезпечними.

Днями у Рибцях на смітнику знайшли безпритульного пса. Собака був у жахливому стані: з побоями та викривленим хребтом. Його одразу відвезли у ветеринарну клініку.


"Випало дуже багато сміття, і випала собачка, яка не могла стояти на ногах. Це просто Бухенвальд, він дуже худий, він не зміг стояти на ногах, він одразу впав. Пройшов декілька метрів і ліг на узбіччі", – сказала полтавка, яка знайшла собаку Олена Тарбєєва.

Зараз собака перебуває у ветеринарній клініці на Маршала Бірюзова. Йому надали ім’я – Джек. Стан – стабільний, щодня пса перев'язують, закапують очі та ставлять крапельниці.

"У нього старий перелом кінцівки. І тут кістки дуже запалені, є гнійний процес", – розповіла ветлікарка Наталія Какотіна.

За жорстоке поводження з тваринами є кримінальна відповідальність. Карається штрафом до 51 тисячі гривень або позбавлення волі до трьох років.

У Полтаві усіх безпритульних тварин мають стерилізувати та кліпсувати. За це відповідає КАТП-1628.

"За цей період кліпсовано 1030 тварин у 2020 році й 448 у 2019 році. Кліпсування відбувається у трьох кольорах, Шевченківський район – це жовтий, Київський – червоний, і Подільський – зелений", – розповів начальник відділу регулювання чисельності бездоглядних тварин Олександр Хоменко.

А кліпсувати собак цього року поки не будуть, бо грошей на це немає.

Собака без кліпси може бути агресивною

"Звичайно, це є своєрідна небезпека і не лише для людей, між собою тварини також конфліктують. І можуть передавати один одному захворювання. Потрібно, щоб хтось контролював та наглядав за цим. Найбільш небезпечне – це, звичайно, сказ", – зауважила ветлікарка Наталія Какотіна.

У Полтаві відсутній притулок для тварин, але є пункт перетримки.
У цьому пункті перетримки зараз 111 собак.

"Песик вилучений з вулиці, бо розмір великий, люди бояться. Поступила заява, щоб його забрали. В ошийнику, мабуть, домашній", – сказала працівниця притулку Наталія Орос.

А прилаштувати собак з пункту перетримки допомагають волонтери.

"Ми проводимо співбесіди, наша задача, щоб тварини потрапили у відповідальну родину, порядним людям. Ми підписуємо договір і надалі постійно спілкуємося, консультуємо із утримання", – розповіла волонтерка Наталія Лебединська.

Для того, аби приручити бездомного пса, кінологи радять спочатку дізнатися історію його життя, щоб зрозуміти характер та знайти підхід.

"Дуже важко буде з собакою налагодити контакт, адже у неї буде недовіра до всіх людей. Щоб краще налагодити контакт, потрібно нависати над собакою, не потрібно кричати на неї, домінувати над нею, навіть мовою жестів, годувати з рук", – зауважив старший інспектор-кінолог Олександр Лях.

Джека можуть виписати через тиждень і він шукатиме свою родину. А безпородний пес може стати найкращим другом людини.

Ірина Яременко, Ярослав Журавльов, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення