Керівника Агентства місцевих доріг Полтавщини Олексія Басана підозрюють у корупційній схемі на понад 5,5 млн грн

28 вересня 2022 0
Дар'я Жученя
НАБУ та САП викрили керівника Агентства місцевих доріг Полтавщини Олексія Басана на можливій переплаті 5, 5 млн грн на розробці проєктів капремонтів трьох доріг.


27 вересня Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили директору державного підприємства з утримання доріг у Полтавській області Олексію Басану про підозру у зловживанні службовим становищем та нецільовому використанні 29 млн грн із державного дорожнього фонду. Дії посадовця кваліфікували за ч. 2 ст. 210 та ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України. Про це повідомили у пресслужбі Національного антикорупційного бюро України.

У 2018 році чоловік без передбаченого бюджетом фінансування організував закупівлю послуг з розробки проєктно-кошторисної документації з капітального ремонту трьох автодоріг загального користування місцевого значення на Полтавщині.

Проєктування замовили в чотирьох пов’язаних між собою приватних компаній, які не мали відповідного досвіду. Їх обрав очільник держпідприємства.

Аби приховати корупційну схему, посадовець поділив предмет закупівлі на 22 ділянки. Це дозволило йому придбати відповідні послуги у наперед визначених компаній без оголошення відкритих торгів, за процедурою допорогових закупівель.

Загалом витратили 29 млн грн із бюджету. Експертиза встановила завищення вартості з розробки проєктно-кошторисної документації з капремонту цих доріг  на понад 5, 5 мільйонів гривень.

Розслідування триває. Слідство встановлює інших можливих учасників вчинення злочину.