Найближчі п'ять років сфера культури втрачатиме до 10 відсотків надходжень

15 лютого 2021 0
Артисти вже чекають на концерти, але карантин дозволяє заповнювати зали тільки на 50 відсотків. Зараз на вихідних креативні індустрії втрачають близько 30 мільйонів гривень.

Саксофоніст Володимир Смірніцький під час карантину залишився без сцени. Локдаун артист пережив в онлайні.

"Ну звісно тяжко, мій хліб – це музика. Немає глядача, немає сцени, немає музики, як такої. Але ми з моїми друзями зробили декілька відеороликів, записалися на студії, взяли участь у різних інтернет-конкурсах", – сказав Володимир Смірніцький.

Вже через три тижні вперше після карантину Володимир разом з муніципальним оркестром вийде на сцену.

"Буде перший концерт після карантину, будемо відновлюватися", – розказав диригент.

З минулого року театри, музеї то відчиняють, то закривають. Деякі концерти скасували. У департаменті культури й туризму повідомляють, найближчі п'ять років сфера культури буде втрачати до 10 відсотків надходжень.

"Адаптивний карантин продовжується і ніхто не знає коли він завершиться. Культура – це така галузь, яка потерпатиме ще досить довго, як би це сумно не звучало. Наступні п'ять років ми будемо просто надолужувати те, фактично до якої константи ми прийшли у 2020 році", – розповіла Лілія Федорченко, заступниця начальника управління департаменту культури і туризму Полтавської ОДА.

А у Полтавському театрі імені Миколи Васильовича Гоголя вже активно проводять вистави. Але через карантинний режим, зали заповнені лише на 50 відсотків. Не дивлячись на це, театрали зробили дві прем’єри.

"Ми мали б розраховувати на аншлаги, бо це було до карантину. Ну і звичайно, в тому сенсі, що нам акторам завжди краще, коли зал заповнений. Дуже прагнемо, щоб скоріше настав той час, коли нарешті 50 відсотків перетворяться на 100", – сказав актор театру Гоголя Богдан Чернявський.

Також у департаменті культури і туризму повідомляють, що зараз в Україні кожні вихідні креативні індустрії втрачають близько 30 мільйонів гривень.

Ірина Яременко, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення