70 гривень за пляшку олії: чи буде ще дорожчати цей продукт

01 квітня 2021 0
Олія – нове золото. В Україні зросла ціна на цей продукт, й за останні десять років це перше подібне здорожчання. За велику пляшку покупець може сплатити 67 гривень, до Нового Року вартість була у два рази менше.

З початку року ціна на олію виросла в більше ніж два рази. На центральному ринку міста цінники за велику пляшку перевалюють за 60 гривень, але люди вибору не мають, однаково йдуть і купують.

"Це спеціально видавлюють людей, бо їм треба багато грошей. І хочуть продавати на внутрішньому ринку, в себе вдома, за тією ціною, за якою вони вивозять за кордон", – розповів покупець Григорій Пащенко.
"Отака літрова пляшка – 54 гривні, оце запашна олія також 54 гривні. Дві гривні націнка, три гривні націнюю, багато не націнюю", – сказала продавчиня Олександра Шупа.

А в продуктовому супермаркеті ціна за велику пляшку олії сягає 67 гривень, що є найвищим цінником на прилавку.
"Це дуже дорого, вона дуже дорога. Просто скоро золота ця олія буде. І без олії звичайно не діло", – розповіла покупець Світлана Рибяху.
Причиною здорожчання олії – посуха на території всієї країни. Україна – лідер у світі серед виробників олії, але лише 10 відсотків продукту йде на продаж в середині держави, решту експортують.

"Якщо зараз держава не зреагує, тобто не примусить, а буде рекомендувати виробникові частину продукції продавати в Україні, то це може вплинути на зниження ціни, якщо цих обмежень не буде, то звісно виробникові немає ніякого сенсу знижувати ціну, – пояснила економістка Юлія Самойлик.

а цей же період ціни на світових ринках на соняшникову олію виросли так само у два і більше разів. У світі відбувається гострий дефіцит соняшникової олії, зокрема соняшникової й всіх олій в комплексі. Основна причина здорожчання соняшникової олії – це здорожчання ціни на сировину. Саме на соняшник", – розповів аналітик компанії "Укролія" Артем Скляренко.

Серед всього асортименту олії саме соняшникова є найдоступнішою за ціною для українців, тому найчастіше саме ця олія й потрапляє до кошиків полтавців. Соняшникову олію можна замінити оливковою, ріпаковою та лляною, але вони значно дорожчі.

Тамара Мордик, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення