Найбільшу ракетну атаку по Полтавщині могли спровокувати зрадники

13 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Чому росіяни так активно обстрілюють Кременчуцький НПЗ

12 травня ввечері Полтавщина зазнала найбільшого ракетного обстрілу з 24 лютого. Починаючи з п’ятої вечора, окупанти завдали низку ракетних ударів по області. Більшість із них успішно вразила інфраструктурні цілі, ще кілька вибухів пролунали в Полтавському районі, однак інформація по них не розголошується із зрозумілих причин.  Хронологія обстрілів 12 травня:  17:09 – в області оголошено повітряну тривогу  17:16 – в місцевих телеграм каналах з'являється інсайдерська інформація про чотири вибухи у Кременчуці. За десять хвилин це у своєму телеграм-каналі підтвердив і голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін. 


З 17:22 до 17:52 по Кременчуку завдають ще чотири ракетні удари. Майже усі ракети влучили у НПЗ і лише одна ракета впала неподалік залізничних колій. Про це повідомив у своєму Telegram-каналі радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.  Станом на 18:04 по Кременчуку вдарили 12 російських ракет. Вони влучили у НПЗ та інші інфраструктурні об’єкти. Припускаємо, що це могла бути ТЕЦ, адже після ударів у всьому місті зникло світло та вода. Остаточно комунікаційні проблеми вдалося вирішити лише наступного дня о 7:30 ранку. Також, внаслідок обстрілів, на Кременчуцькому НПЗ виникла масштабна пожежа, яку вдалося загасити лише наступного дня, о десятій ранку.    20:51- за офіційною інформацією від Дмитра Луніна, внаслідок ракетних обстрілів жодна людина поранень не зазнала. 

Зауважимо, що протягом усього цього часу у телеграм каналі "Труха" масово публікувалися свіжі відео "прильотів".

Як стало відомо, російські війська використали надзвукові протикорабельні крилаті ракети типу Х-22 ((AS-4 "Kitchen"). І хоча дві з них вдалося збити з ПЗРК Стінгер, інші десять таки влучили у цілі.  Ще у кінці 50-х років в СРСР почали роботи над створенням спеціальної ракети для знищення американських авіаносців. Ця розробка стала результатом відчайдушного захоплення Хрущовим ракетною технікою та мала стати основним озброєнням надзвукових бомбардувальників Ту-22.  Її особливість полягає у здатності гарантовано проривати протиповітряну оборону авіаносців, а також підйом на висоту 22,5 км шляхом та розігнатися до 3,5-4 Маха (швидкість з якою повітря обтікає ракету). Такий показник знаходиться на максимальному щаблі надзвукової швидкості.  Для самонаведення ракета оснащується активною радіолокаційною головкою самонаведення, яка на полігонних випробуваннях дозволяла знищувати ціль прямим ураженням. А дальність її польоту становить від 400 до 550 км в залежності від швидкості та висоти літака, з якого здійснювався пуск.  Також відомо, що на дальності у 60 км від цілі така ракета переходить у піке та вимикає двигун, здійснюючи маневрене планування за рахунок фюзеляжних крил. Приблизна оціночна вартість ракети Х-22 близько $300-500 тис. Навіть зараз знищити такі високошвидкісні цілі доволі складно, а точна кількість таких ракет на озброєнні РФ наразі є засекреченою інформацією.    Нагадаємо, що це вже третій обстріл Кременчуцького НПЗ з початку війни. Попередньо, ворожі війська влучили по ньому 2 та 24 квітня. Припускаємо, що попри заяви очільника Полтавської ОВА Дмитра Луніна та міського голови Кременчука Віталія Малецького про повну зупинку роботи НПЗ, там ще певний час працювали потужності і вироблялося пальне.    Адже вчора на своїй черговій пресконференції Володимир Зеленський прямо вказав на причину обстрілів.  "Окупанти били сьогодні знову по Полтавщині, по Кременчуку. Знову по заводу, щоб у людей не було бензину. Реально хворі", - зазначив Президент України.  Як відомо, Кременчуцький НПЗ (ПАТ "Укртатнафта") – найбільше підприємство з виробництва нафтопродуктів в Україні, забезпечував понад третину всього українського ринку палива.    Цікавим є те, що жодної інформації про хоча б якусь роботу НПЗ в інтернеті немає. Ретельне вивчення місцевих пабліків також не дало жодних результатів. Тож питання про те, звідки вороги дізналися про роботу НПЗ, залишається відкритим. Особисто ми розглядаємо версію із людським фактором. Єдине питання - це була випадковість та необережність чи свідома співпраця з російськими військовими. Зі свого боку ми не залишилися осторонь цієї ситуації та надіслали наявну у нас інформацію до СБУ. Тож триматимемо вас у курсі розвитку ситуації.