У селищі Вороніна підтопило кілька приватних будинків

03 лютого 2021 0
У Подільському районі Полтави почало підтоплювати приватні сектори. Там, у кількох домоволодіннях поверхневі води затопили дворові проїзди та навіть вулицю поблизу.

Затоплені доріжки, городи та квітники. У селищі Вороніна розтала вода почала підтоплювати будинки. Місцеві подвір'ям ходять у гумових чоботах, а рівень води сягає колін.

"Підтопило у нас двір повністю та вихід на вулицю. За домом також підтопило. Майже до будинку дісталася вода. Ось таким розмахом це відтопило вперше. Торік підтоплювало, але тоді це була одноразова акція. У нас тоді канава не впоралася", – розповіла місцева жителька Євгенія Яворенко.

Така ситуація на кількох сусідніх подвір'ях.

"Причина цього затоплення, у знищені одним із сусідів системи зливового водовідведення. Моє домогосподарство підтоплене повністю. Ускладнений доступ до господарських приміщень, які теж виявилися підтоплені. Також знищені зелені насадження. Власне в нормальних умовах цих 20-30 сантиметрів води тут не було", – розказав житель селища Юрій.

Сусіди, які засипали зливову каналізацію біля свого двору, розповідають наступне.

"Історія почалася з того, що люди поробили неправильні вигрібні ями. Все що зливалося разом з ґрунтовими водами, відходами та каналізаціями стікало сюди. Ось така біда: люди ллють каналізацію і все лишається тут, у нас на ділянці. І дійшло до ось такого, що ми взяли й закрили ту зливову трубу", – сказала жителька селища Євгенія.

Надзвичайники вже кілька разів відкачували воду із домоволодінь. Проте ситуацію це не розв'язало. Вода продовжує прибувати, а зливові каналізації не справляються з потоками.

"Враховуючи наше розташування, ми побудовані, на жаль, на болотах. Раніше примушували людей прочищати всі зливові каналізації. На сьогодні 90 відсотків мешканців ці канави зарили й тому все частіше трапляються випадки такого підтоплення. Ми зараз намагаємось знайти важелі впливу на тих людей, які засипали в себе дренажні канали", – прокоментувала Лариса Карпова, голова ОСН селища Вороніна.

"Потрібно спочатку провести їх повну інвентаризацію, поставити їх на баланс установи, яка буде їх утримувати. Так планується зробити, тому що постійне випомповування води – це не вихід. Але це процес тривалий, особливо за обсягом робіт щодо інвентаризації", – розказав голова Подільської районної ради Сергій Білокінь. 

У Подільському районі періодично підтоплює також й район Рогізної, вулиці Героїв Крут та Лугова. А на Вороніна тим часом місцеві намагаються самотужки врятувати залиті водою ділянки та готуються до нових підтоплень весною.

Марина Голега, Станіслав Авдєєв, PTV полтавське Телебачення