СБУ ліквідувала міжрегіональні ботоферми, які хотіли дестабілізувати ситуацію в Україні: один з таких осередків працював на Полтавщині

03 травня 2023 0
Максим Михайліченко
СБУ викрила та ліквідувала ботоферми, які дискредитували вище військово-політичне керівництво України. Загалом працювало понад 5 тисяч акаунтів у соцмережах: одна з ботоферм працювала на Полтавщині.

Служба безпеки України ліквідувала міжрегіональну мережу ботоферм, яка працювала на розхитування обстановки в Україні, та мала аудиторію майже 200 тисяч користувачів. Зокрема ботоферма мала осередок на Полтавщині. Про це повідомили в Службі безпеки України.

Учасники "ферм" намагалися дискредитувати вищого військово-політичного керівництва України.

Також вони робили фейкові повідомлення про "мінування" об'єктів з масовим скупченням людей, а також повідомляли про хибні теракти в українських містах.

Зловмисники використовували понад 5 тисяч акаунтів в інстаграмі, твіттері та фейсбуці.

СБУ викрила організаторів та знешкодила дев'ять ботоферм.

Ботоферми діяли на територіях Полтавської, Тернопільської, Черкаської, Сумської, Львівської, Чернівецької, Харківської, Миколаївської та Закарпатської областей.

Обладнання для "вирощування" ботів фігуранти встановили у власних помешканнях або в офісних приміщеннях.

Під час обшуків правоохоронці виявили:

  • комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності;
  • банківські картки, на які отримували гроші за інформаційні «вкиди»;
  • 5 тис. SIM-карт українських операторів мобільного зв’язку;
  • GSM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання.

Фігурантам збираються повідомити про підозру за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.