Нескорені шевченківці: як Луганський ВНЗ відмовився співпрацювати з окупантами та як за це помстилися рашисти

11 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Історія навчального закладу, який вже чотири рази, з моменту свого заснування, вимушений був евакуюватися під загрозою смерті.


Луганський національний університет імені Тараса Шевченка – це великий і потужний навчально-науково-виробничий комплекс, який від початку свого існування проявив себе, як флагман якісної вищої освіти та форпостом українства на сході України.


Однак, з кінця лютого центр управління університетом вимушено перенесено до філій, які ще з початку російської агресії (з 2014) розміщені у центральній частині України.



Так ректорат, значна частина професорсько-викладацького складу та співробітників зараз перебувають в Полтаві на базі Полтавського університету економіки і торгівлі, а окремі структурні підрозділи нині дислокуються у Миргороді та Лубнах.


Втім, маючи цінний досвід вимушеного переміщення та відновлення університет швидко зреагував на ситуацію в країні та прийняв виважені рішення. Це зрештою допомогло йому минути стадії виживання та довготривалого відновлення, а отже, наразі ВНЗ продовжує свою діяльність у дистанційному режимі


Виконуючи Указ Президента України від 24.02.2022 р.  №64/2022  "Про введення воєнного стану в Україні", наказів по університету від 03.03.2022 р. № 51-ОД "Про переміщення центру управління університетом в умовах воєнного стану", від 10.03.2022 р. № 54 "Про організацію освітнього процесу в умовах воєнного стану" Луганський національний університет імені Тараса Шевченка ще з 11 березня цього року відновив та провадить освітній процес. Для цього він навчальний заклад використовує  різні засоби дистанційного (змішаного) навчання. Зокрема, освітній портал університету, платформи Microsoft Teams, ZOOM, Classroom та ін., групи та канали у месенджерах Viber, WhatsApp, Telegram тощо.


Наразі освітня пропозиція закладу вищої освіти охоплює близько 250 спеціальностей, освітніх програм та професій. Окрім цього, до складу університету входить 18 структурних підрозділів: 8 навчально-наукових інститутів, 3 факультети, 6 фахових коледжів, а також  Регіональний центр професійної освіти.


Університет надає освітні послуги для різновікових категорій громадян, починаючи з випускників 9 та 11 класів та закінчуючи освітою протягом життя – в аспірантурі, докторантурі, отримання другої вищої освіти, підвищення кваліфікації тощо.




Починаючи із моменту свого заснування (1 березня 1921 року) університет пережив уже чотири вимушених евакуації – у часи сталінських репресій, другої світової війни, збройної агресії РФ 2014 року та, нині, під час  повномасштабного вторгнення РФ.


Ставши вже двічі жертвами російської агресії, за менш ніж 10 років, частина університетських будівель або окуповані або повністю зруйновані.


Наразі ситуація така: будівлі в Луганську, Ровеньках, Кадіївці (Стаханові), Брянці, Старобільську, Щасті, Алушті окуповані; у Рубіжному, Кремінній, Лисичанську – повністю зруйновані.


Не бажаючи співпрацювати з окупантами викладачам, студентам та працівникам ВНЗ довелось в терміновому порядку виїхати за межі зони бойових дій. На жаль, матеріально-технічну базу вивезти не вдалося, за винятком серверів та документації.




В теперішній ситуації заклад опинився без житла для викладачів та студентів, належної матеріально-технічної, інформаційної, навчально-методичної бази та з перспективою дистанційного навчання.


Однак, жодні виклики сучасності не зможуть зламати шевченківський дух викладацько-студентського колективу. Навпаки, він (колектив прим.авт) переконаний, що дуже скоро над усією Україною замайорить український прапор, а величний і незламний Луганський національний університет імені Тараса Шевченка розгорне свою освітню діяльність на всіх навчальних базах Полтавської, Луганської області та Автономної Республіки Крим!