Голова громади на Полтавщині заявив про тиск з боку чиновника Полтавської ОДА

22 вересня 2021 0
Тетяна Наказненко
За словами голови Опішнянської громади Миколи Різника, у нього вимагали 100 га землі в обмін на підтримку з боку Полтавської ОДА.

Голова Опішнянської територіальної громади Микола Різник у Фейсбуці повідомив про вимагання з боку фізичних осіб з Харкова 100 га землі громади. Натомість йому обіцяли усіляку підтримку з боку Полтавської обласної державної адміністрації.  

За його словами, кілька місяців тому йому зателефонував один із перших осіб облдержадміністрації й сказав, що до нього, як до прогресивного голови, завітають люди з певними пропозиціями. З ним призначили зустріч, прийшли до нього у кабінет особи, які представилися інвесторами з Харківщини.  

"Спочатку повідомили мені, що вся земля тепер належить громадам і треба правильно нею розпоряджатися, а правильно - це віддати їхнім людям (фізичним особам з Харкова) по 2 гектари. І поклали на стіл 500 кольорових викопіювань, зроблених на карті нашої громади на 1000 га землі. Поля, ліси, балки - все підряд. Коли я запитав кого вони представляють, вони перепитали чи телефонував мені один із заступників голови з Полтавської обласної державної адміністрації, я сказав що так", - написав у пості Микола Різник.  

Так, співрозмовник повідомив голові громади, що у разі згоди, він може розраховувати на підтримку з боку ОДА: субвенції з державного бюджету, ДФРР (кошти на ремонти) та інше.  

"Якщо ж відмовлюся, то буде "по-поганому", як саме не уточнили", - написав у Фейсбуці голова опішнянської громади.  

Далі, за словами Різника, настав час подачі проєктів до Державного фонду регіонального розвитку. Їхній проєктний відділ подав онлайн-заявку про термомодернізацію опорного закладу до ДФРР. Утім, вони допустили помилку, про що повідомили листом і попросили не враховувати заявку цього року.  

"Але до мене зателефонували знову люди й попросили зустрітися. Зустріч була пізно ввечері в Полтаві на заправці. Ці особи представилися друзями та повідомили: або я даю 100 га землі, або вони заводять кримінальну справу проти селищної ради за підробку документів під час подачі електронної заявки в ОДА. Звісно я знову відмовився. І все б нічого, я навіть було подумав, що можливо ті люди прикривались "чесним ім’ям" заступника голови ПОДА", - додав Микола Різник.  

Надалі голова громади дізнається, що на посадових осіб Опішнянської селищної ради написали заяву. І, за його словами, її підписав заступник голови Полтавської облдержадміністрації.