Били, обливали водою та змушували копати яму: на Полтавщині засудили трьох чоловіків, які катували жінку

10 грудня 2021 0
Тетяна Наказненко
До ув’язнення засудили трьох чоловіків, які у Великобагачанській громаді катували жінку, зокрема били її, обливали водою та змушували копати яму на кладовищі.

Вісім, шість та п’ять років позбавлення волі призначив Миргородський міськрайонний суд трьом чоловікам відповідно, які катували жінку. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Згідно з реєстром, з осені 2019 року у двох братів склалися неприязні стосунки із потерпілою, яку останні підозрювали у крадіжці їхньої німецької вівчарки.

28 березня 2020 року увечері обвинувачені побачили на вулиці села Мар’янське Великобагачанської громади потерпілу. Заручившись підтримкою знайомого, вони вирішили помститися їй за крадіжку тварини.

Близько 20:00 вони прийшли до помешкання жінки. Двоє з них спрямували струмінь речовини сльозогінної та дратівливої дії в обличчя потерпілої та присутнього там чоловіка. Далі нападник декілька разів ударив жінку обличчям об стіл та  кулаком, інший завдав потерпілій декілька ударів дерев'яною палицею по спині, сідницях та нижнім кінцівкам.

Коли нападники відволіклися, потерпіла втекла до спальні, де заховалася у кутку за ліжком. Там двоє обвинувачених почали бити її кулаками та ногами в обличчя, по голові, тулубу та кінцівках, бризкали в обличчя речовиною сльозогінної та дратівливої дії. Аби посилити моральні страждання останньої, вони облили її холодною водою, стверджуючи, що це бензин, погрожуючи при цьому підпалити.

Своєю чергою знайомий нападників у цей час перебував у приміщенні будинку, де, за їх вказівкою, контролював дії присутніх у кімнаті, не даючи їм змоги вийти з помешкання, або іншим чином покликати на допомогу. Помітивши спробу потерпілої вийти, він вдарив її дерев'яною палицею по правій нозі. Унаслідок цих дій, жінка зазнала легких тілесних ушкоджень.

Далі, згідно з текстом вироку, двоє обвинувачених завели іншу потерпілу у вітальню. Знайомий заніс у кімнату металеву каструлю з водою, яку поставив на підлогу. Інші обвинувачені почергово занурювали жінку головою у ємність. Потім облили її холодною водою, вивели мокру з будинку на двір, де температура повітря на той час не перевищувала 12° тепла.

Застосовуючи погрози та фізичну силу, обвинувачені примусили потерпілу здолати понад 800 м до сільського кладовища. Там нападники змусили її викопати лопатою у ґрунті яму глибиною до 50 см. Після того, як потерпіла викопала яму, її штовхнули на дно, повністю присипали зверху ґрунтом, після чого залишилися неподалік.

Дочекавшись, доки жінка самостійно вилізла з ґрунту, чоловіки примусили її руками закопати яму. Потім вони наказали потерпілій переміститись від кладовища на більш як 150 м, де знову примушували копати заглибину. Зрозумівши, що вона вже не реагує на їхні погрози, вдарили її декілька ударів палицею по тулубу, після чого пішли у невідомому напрямку.

У результаті злочинних дій обвинувачених, потерпіла зазнала тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості.

В ході судового розгляду обвинувачені свою вину у скоєнні злочину не визнали. Один з них сказав, що пішов до потерпілої з'ясувати, для чого вона одного разу, коли була у чужому помешканні, видавала себе за його матір. Додав, що ніхто її не бив та жодних предметів, якими б можна завдати тілесні ушкодження, у них не було.

Отже, за вказаних обставин суд вважає доведеним факт того, що троє братів вчинили катування, тобто умисне заподіяння сильного фізичного болю, фізичного та морального страждання нанесення побоїв, мучення з метою покарати потерпілу за дії, у скоєнні яких вони її підозрювали.

Таким чином, трьох братів визнали винними у скоєнні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 146, ч. 1 ст. 28 та ч. 2 ст. 122 Кримінального кодексу України.

З них мають стягнути на користь держави 9 514 грн судових витрат у справі за проведення експертиз (по 3171 грн окремо з кожного із засуджених).

На користь комунального некомерційного підприємства "Великобагачанська центральна районна лікарня" вони мають сплатити 15 028 грн витрат на стаціонарне лікування потерпілої від злочину.

На користь потерпілої із засуджених мають стягнути 11 996 грн в рахунок відшкодування майнової шкоди здоров`ю, завданої кримінальним правопорушенням, та 100 000 грн моральної шкоди.

Вирок можна оскаржити до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Нагадаємо, до семи років ув’язнення засудили жителя Полтавщини, який зґвалтував свою неповнолітню сестру.