Майор із Полтавщини за час війни збив понад 50 повітряних цілей ворога

08 грудня 2022 0
Яніна Климань
Історія майора ЗСУ Ігоря, який повернувся з-за кордону боронити країну від окупантів.

Ігор з Полтавщини опинився у ЗСУ у 21 рік. Під час вступу до Харківського національного університету Повітряних сил його вмовили вступити на факультет зенітних ракетних військ. Після закінчення вишу він відправився служити у Дніпро — у 138-му зенітну ракетну бригаду.

З 2014 до 2020 пройшов через багато посад: заступник командира дивізіону з озброєння — командир батареї, начальник відділення, начальник обслуги відділення. Та у 2020 році через родинні обставини чоловік покинув службу.

Півтора року Ігор був поза військовою справою. На початку повномасштабного вторгнення чоловік був за кордоном — він працював у Польщі, але згодом повернувся в Україну.

"Якщо ми це вміємо, любимо та знаємо, то чому б ні. Чого не йти й не захищати рідну країну? Це наш обов'язок", – говорить Ігор.

З 22 березня майор заступив на цілодобове чергування у зенітних ракетних військах. Повідомляють у пресслужбі Повітряного командування "Схід".

"Пам'ятаю виходи наших перших ракет по ворожих цілях – було таке задоволення. Бо до 2022 року полігон та запуски були для нас щось "вау", а зараз вже, як факультатив".

У розрахунку Ігор збив близько 50 повітряних цілей, а загалом бригада — 200. Чоловік розповідає, що на початку повномасштабної війни противник запускав ракети по прямій, зараз вони маневрують, стараючись ухилитись від української ППО: "У ракети змінюється і швидкість, і висота". Противник вчиться і використовує нові види озброєння та безпілотників, але ППО теж постійно вдосконалюється.

Під час масштабних повітряних тривог готовність техніки буває по 5-6 годин. Коротка перерва. І знову — 5-6 годин. Якщо немає повітряних загроз, то захисники дають техніці відпочити, перевіряють озброєння, ремонтують його та займаються паперовою роботою.

Сам майор Ігор раз на місяць з Дніпропетровщини їздить на рідну Полтавщину, щоб трохи побути з родиною.

Нині на робочому місці ППО завели кошеня Муху — його привіз волонтер. Хлопці думали, що він ловитиме польових мишей, але поки котик тільки бавиться, їсть та спить.