Маляр Павло: новий подих в українському часописі часів Другої Світової війни

10 серпня 2022 0
Поліна Кузнецова
Життя та розвиток за кордоном журналіста з Полтавщини Маляра Павла Миколайовича.

 

Маляр Павло Миколайович – український письменник, журналіст та педагог. Співзасновник Української революційно-демократичної партії разом з Іваном Багряним, Григорієм Костюком та Іваном Майстренко.

Павло Миколайович народився 16 лютого у 1910 році в місті Миргород у родині куркулів. У часи колективізації родину розкуркулили та батька вислали у Сибір.

Середню та вищу освіти здобував у Харкові, де навчався у педагогічному та філологічному факультетах. До початку Другої Світової Війни учителював. Під час окупації опинився у Німеччині та після закінчення війни став неповерненцем. Під час життя у Німеччині був головним редактором газети "Українські вісті" та співорганізатором видавництва "Україна".

Надалі автор переїхав до США, оселився у місті Детройт. Редагував часопис "Український Прометей" (1951-1954, 1956).

Стиль Павла Маляра суттєво відрізнявся серед інших авторів: масштабність бачення та панорамність зображення історій, подій, "кінематографічний" спосіб подання літератури, виразність метафор. Романтичність у його творах органічно поєднується з побуто-етнографічними описами та деталями.

Для того, щоб дізнатися більше про життя малого Павла Миколайовича, його родину та познайомитися з його творами читайте книгу "Полтавська діаспора".

 

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко);
2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію;
3.Трохи очікування і книга у ваших руках.
Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Раніше ми писали про життя в еміграції та початок журналістськоїдіяльності Людмили Волянської.