Іван Багряний – видатний письменник та політичний діяч XX століття

06 серпня 2022 0
Яніна Климань
Історія життя українського публіциста, письменника та політичного діяча Івана Багряного: перші збірки та арешти.

Іван Багряний (справжнє ім’я Лозов’яга Іван Павлович) – український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч.

Народився 19 вересня (2 жовтня) 1906 року в Охтирці, Харківська губернія (за даними Петра Ротача – село Куземин Зіньківського повіту Полтавської губернії) в сім’ї муляра Павла Петровича Лозов’яги та Євдокії Іванівни Кривуші – походила із заможного селянського роду. У родині, крім Івана, виховувалися також син Федір і дві дочки – Неоніла та Єлизавета.

У шестирічному віці почав навчатись в церковно-парафіяльній школі, потім закінчив в Охтирці вищу початкову школу.

1920 року вступив до технічної школи слюсарного ремесла, потім до Краснопільської школи художньо-керамічного профілю.

1925 року під псевдонімом І. Полярний власними силами видав в Охтирці невеличку збірку "Чорні силуети: П’ять оповідань".

Через рік вступив до Київського художнього інституту, якого через матеріальну скруту та упереджене ставлення керівництва закінчити не вдалося. Навчаючись в інституті, вступив до опозиційного літературного об’єднання МАРС ("Майстерня революційного слова"). Саме в той час Іван активно працював і друкувався в журналах "Глобус", "Всесвіт", "Червоний шлях" та інших.

16 квітня 1932 року Івана Багряного вперше заарештували на 11 місяців, щоб дізнатися детальніше про це читайте книгу "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

16 червня 1938 року його повторно заарештували, йому пред’явили нове звинувачення – участь чи навіть керівництво у націоналістичній контрреволюційній організації. Автобіографічні подробиці про ці п’ять років життя письменник відобразив у романі "Сад Гетсиманський".

У 1944 році він написав один зі своїх найталановитіших творів – роман "Звіролови" (згодом відомий як "Тигролови").

1948 року Багряний заснував Українську революційно-демократичну партію і відтоді 17 років – до самої смерті редагував газету "Українські вісті".

Письменник був головою виконавчого органу Української Національної ради й заступником президента УНР.

Помер Іван Багряний 25 серпня 1963 року. Поховали у місті Новий Ульм (Німеччина).


Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.

3.Трохи очікування і книга у ваших руках.

Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.